x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Paza aeroporturilor din Bucureşti este lăsată pe mâna noilor băieți deștepți

Paza aeroporturilor din Bucureşti este lăsată pe mâna noilor băieți deștepți

de Cristian Anton    |    06 Iul 2018   •   11:54
Paza aeroporturilor din Bucureşti este lăsată pe mâna noilor băieți deștepți
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) SA a finalizat după şase luni licitaţia pentru serviciile de pază, iar rezultatele sunt de-a dreptul bizare. X Guard Security System SRL, firma câştigătoare, a apărut practic de nicăieri, patronii săi sunt complet necunoscuţi pe piaţa serviciilor de pază şi, în niciun caz, nu putea îndeplini cerinţele minime şi obligatorii de experienţă pentru a putea fi măcar luată în calcul, darămite desemnată câştigătoare. De fapt, există suspiciuni serioase că licitaţia a fost „trântită”, din moment ce firma s-a apucat să facă angajări imediat după ce a câştigat licitaţia de 5,5 milioane de euro.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti SA a atribuit pe 22 iunie contractul pentru „servicii de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor deţinute de CNAB la punctele de lucru AIHCB şi AIBB- AV”, în urma unei licitaţii lansate pe 22 decembrie 2017 şi pentru care s-au depus 12 oferte. O scăpare, probabil, a autorităţii contractante a făcut să nu fie făcute publice şi numele firmelor de bodyguarzi înscrise în competiţia pentru paza Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, respectiv a Aeroportului Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”. Oricare ar fi fost acestea, alegerea CNAB este cu totul surprinzătoare.

Două firme, aceeaşi fantomă

Acordul cadru de 21.056.790,4 lei, fără TVA, a fost semnat cu X Guard Security System SRL din Tunari. Pe 4 iulie a fost încheiat şi un prim contract subsecvent, pentru paza Aeroportului „Henri Coandă”- Otopeni, în valoare de 15.656.833,04 lei. Firma plătită cu 5,5 milioane de euro de CNAB a apărut practic din neant, neexistând niciun fel de informaţii publice relevante despre ceea ce pare a fi, în realitate, o interfaţă a unor băieţi deştepţi de pe piaţa serviciilor de pază, dar cu probleme penale sau financiare care nu le-au permis să se înscrie în licitaţie.

În ianuarie 2018, X Guard Security System SRL apare într-o asociere de firme care a licitat pentru un contract de servicii de pază la Transelectrica. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor le-a respins însă atribuirea

X Guard Security System SRL a înregistrat abia pe 09.05.2018 brandul cu acelaşi nume la OSIM, aceasta fiind, de fapt, noua denumire a fostei Gold Guard Security SRL, înfiinţată pe 23 septembrie 2016, în Glina. Potrivit Ministerului Finanţelor, firma a declarat pe proprie răspundere că nu a desfăşurat niciun fel de activitate în 2016, în timp ce pentru 2017 a raportat o cifră de afaceri de 778.178 lei şi un profit net de 33.886 lei, cu 25 de angajaţi.    

Cerinţele minime solicitate

Datele fiscale ale X Guard Security System SRL sunt incompatibile cu cerinţele minime ale CNAB. Potrivit documentaţiei de atribuire, „ofertantul (operator economic sau membrii asocierii împreună) trebuie să demonstreze că a prestat în ultimii trei ani (calculaţi până la data limită de depunere a ofertelor) servicii de pază a căror valoare cumulată să fie de minim 11.152.000 lei sau care au avut ca obiect asigurarea a unui minim cumulat de 20 posturi de pază”. Firma declarată câştigătoare a raportat însă activitate doar pentru anul 2017 şi o cifră de afaceri mai mult decât modestă. De asemenea, în caietul de sarcini al licitaţiei apar şi alte cerinţe minime: firma prestatoare trebuie să asigure un şef de obiectiv, un şef de tură, două patrule cu câte doi agenţi, o echipă de intervenţie cu trei agenţi şi un şef de post fix, în total 25 de oameni. Coincidenţă sau nu, a fost exact numărul de angajaţi declarat de X Guard Security System SRL în bilanţul fiscal pentru 2017. Lucrurile nu stau însă deloc aşa.

Angajări de urgenţă după primirea contractului

Imediat după ce a fost declarată câştigătoare a contractului de 5,5 milioane de euro, X Guard Security SRL a umplut site-urile de mica publicitate cu anunţuri de angajări. „SC X Guard Security System SRL angajează urgent 60 de agenţi de securitate pentru obiectiv Aeroport „Henri Coandă” în Otopeni”- sună anunţul publicat pe jobzz.ro, destinat exclusiv celor interesaţi din zona Slobozia. Angajatorul oferă transport gratuit pe traseul Slobozia- Urziceni- Otopeni şi retur, salariul net de 1.350 lei şi 15 bonuri de masă şi echipament de serviciu gratuit.

60 de agenţi angajează, de urgenţă, firma de pază care se presupune că a declarat date reale pentru a primi contractul de la CNAB

„SC X Guard Security System SRL angajează pentru poziţia de agent de securitate în Bucureşti, pentru obiectiv pază aeroportul Henri Coandă”- este anunţul publicat pe jobrapid.ro, în timp ce pe publi24.ro aceeaşi firmă „angajează agent de pază la obiectiv Aeroport Henri Coandă Otopeni”, potrivit unui anunţ de pe 24 iunie. Este greu de crezut că firma avea în realitate personalul prezentat în oferta ce avea să fie declarată şi câştigătoare de CNAB, din moment ce a început să angajeze de urgenţă 60 de oameni, imediat după ce a semnat contractul.

Cine se află în spatele X Guard Security System

Fondator şi unic asociat al fostei Gold Guard Security SRL din Glina, actuala X Guard Security System SRL din Tunari, este un oarecare Cristian Victor Popa, din Buftea, în timp ce administrator apare a fi Daniela Ţone, din Popeşti Leordeni. Cei doi sunt, fără doar şi poate, „săgeţile” adevăraţilor patroni, mai mult ca sigur personaje cu notorietate pe piaţa de profil. Trebuie amintit, în acest context, că aproape toţi, dacă nu chiar toţi patronii de firme de bodyguarzi importante sunt condamnaţi sau judecaţi pentru evaziune fiscală. Revenind la fantomatica X Guard Security System SRL şi proprietarii său scriptici, trebuie spus că o Daniela Ţone din Popeşti Leordeni este membru activ al PMP, la mitingurile căruia apare în uniformă de partid. De asemenea, o persoană cu acelaşi nume apare ca director în cadrul Dragonului Roşu, complexul comercial deţinut de celebrul afacerist Nicolae „Niro” Dumitru. Un apropiat al lui Dorin Cocoş, Elena Udrea şi al guvernării PDL, în general. PDL, ale cărui reminiscenţe încă domină piaţa serviciilor de bodyguarzi şi din care provine şi PMP, pe la mitingurile căruia participa şi Daniela Ţone de la X Guard Security System SRL.

×
Subiecte în articol: cnab licitaţii X Guard Security System