x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Permutări la Transelectrica: În şase luni, compania a avut trei directori generali şi nenumărate scandaluri

Permutări la Transelectrica: În şase luni, compania a avut trei directori generali şi nenumărate scandaluri

de Daniel Ionaşcu    |    30 Mai 2012   •   16:30
Permutări la Transelectrica: În şase luni, compania a avut trei directori generali şi nenumărate scandaluri

Octavian Lohan a fost inlocuit de catre consiliul de administratie al Transelectrica din functia de director general interimar si revine pe postul de director adjunct, pe care l-a detinut anterior.

In locul sau a fost numit Marius Ion Mateescu, seful Directiei Planificare, Dezvoltare RET si Accesare Fonduri Europene.

"In baza deciziei Consiliului de Administratie, intrunit in sedinta in data de 29 mai, domnului Octavian Lohan ii inceteaza mandatul privind exercitarea atributiilor functiei de director general al Transelectrica SA si isi reia activitatea in functia detinuta anterior in cadrul companiei. Domnul Marius Ion Mateescu va exercita atributiile functiei de director general al Transelectrica SA pana la ocuparea functiei de conducere in conditiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice", se arata intr-un raport al companiei, remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Surse din cadrul companiei au declarat pentru Jurnalul National ca Lohan nici nu dorea atat de mult sa fie director general, mai ales ca postul are un salariu limitat de catre Guvern la 4.800 lei net pe fiecare luna, in vreme ce din functia de director adjunct Lohan acumula 20.604 de lei lunar, potrivit declaratiei sale de avere depusa in 2011.

Hahaianu si limitarea exporturilor de energie

Lohan fusese numit in februarie director general, in locul lui Horia Hahaianu, revocat la solicitarea premierului de la acea data, Mihai Razvan Ungureanu, pentru proasta comunicare in privinta resurselor de energie disponibile.

In februarie, cand tara era grav afectata de temperaturi scazute, viscol si zapada, Transelectrica transmitea un comunicat care spunea ca, "din cauza deficitului de energie electrica" din sistemul energetic national, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export. Compania anunta ca nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a sistemului, astfel este nevoita sa aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operationale. Ulterior presedintele Traian Basescu a intervenit pentru linisti populatia, spunand ca alimentarea cu energie a consumatorilor casnici nu va fi intrerupta. Totusi, guvernul a aprobat limitarea exporturilor de energie iar Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a impus un pret maxim pentru electricitatea tranzactionata pe piata de echilibrare.

Dupa aceea scandalul a continuat si mai abitir: Hahaianu a anuntat ca si-a dat demisia de onoare iar cateva zile mai tarziu el incercat sa revina la conducerea companiei, spunand ca demisia de onoare nu produce efecte juridice iar in contractul de mandat este mentionat un termen de 30 de zile in care poate reveni. Nu a mai revenit, ba chiar a plecat recent si din consiliul de administratie.

Hahaianu a fost acuzat ca este sprijinit de catre Gheorghe {tefan "Pinalti" iar Dan Nica, fost ministru de Interne si actual ministru al Comunicatiilor, il acuza pe Hahaianu ca a fost numit "inspector" in cadrul Transelectrica, cu un salariu de 15.000 lei pe luna.

"Batalie intre clanurile PDL"

In luna ianuarie, Hahaianu a fost revocat in AGA din functia de presedinte al CA si inlocuit cu Adrian-Victor Vevera, consilier personal al fostului premier Emil Boc. Numirea lui Vevera a fost criticata in presa, din cauza lipsei informatiilor privind competentele sale in domeniul energetic.

Dupa patru zile acesta a demisionat din pozitia de presedinte al Consilului, dar a ramas membru al Consiliului. Fostul ministru al Economiei Lucian Bode a propus pentru CA pe consilierul sau personal Silviu Manastire, absolvent de liceu teologic care n-a practicat niciodata preotia dar care a activat ca jurnalist si director la Newsin. Alaturi de el mai fusese "recomandat" si Andrei Todea, de profesie medic legist si secretar general al ministerului Economiei. Fiind in mijlocul ofertei de listare a 15% din companie, tot procesul s-a stopat ca urmare a scandalului public.

La inceputul lunii mai, ministrul Economiei Daniel Chitoiu declara mai ca de patru luni exista un blocaj la Transelectrica, cauzat de o batalie "intre doua clanuri ale PDL".

La finele saptamanii trecute au fost numiti doi administratori provizorii, pana la desemnarea noilor administratori de catre AGA, respectiv Remus Dumitru Vulpescu - seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), si Dumitru Pirvulescu.

Ministerul Economiei detine 58,68% din actiunile Transelectrica, Fondul Proprietatea are 13,5% iar restul sunt titluri tranzactionate pe bursa.

×