x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Peste 30 de clădiri în construcţie

Peste 30 de clădiri în construcţie

de Daniela Ivan    |    06 Mai 2008   •   00:00
Peste 30 de clădiri în construcţie

Stocul de birouri de clasa A va creşte în acest an cu 500.000 mp după finalizarea celor 30 de clădiri aflate în construcţie în Bucureşti. Sînt aşteptate relocări importante, avînd în vedere că majoritatea spaţiilor sînt deja preînchiriate.

Stocul de birouri de clasa A va creşte în acest an cu 500.000 mp după finalizarea celor 30 de clădiri aflate în construcţie în Bucureşti. Sînt aşteptate relocări importante, avînd în vedere că majoritatea spaţiilor sînt deja preînchiriate.

 

 

La finele anului trecut, în Capitală existau 750.000 de metri pătraţi de clădiri de birouri clasa A în 41 de clădiri noi, conform analizelor analiştilor imobiliari. Cerinţa tot mai mare de spaţii de birouri venită din partea firmelor a condus la intensificarea acestor construcţii în 2008, cînd vor fi livrate pe piaţă 30 de clădiri, majoritatea preînchiriate deja. Stocul de birouri clasa A şi B+ va ajunge la 1,5 milioane de metri pătraţi la finele acestui an, după livrarea a încă 420.000 mp, conform analizelor companiilor imobiliare. “Dintre proiectele anunţate însă mai mult de jumătate au termen de finalizare estimat pentru ultimul trimestru al lui 2008, ceea ce înseamnă că există riscul ca o parte din ele să fie amînate pentru începutul anului 2009, judecînd prin prisma experienţelor anterioare”, a declarat Mirela Raicu, director al Departamentului Birouri la compania ESOP. Chiar şi aşa, anul 2008 se anunţă a fi anul cel mai prolific de pînă acum, depăşind cu aproape 120.000 mp suprafeţele livrate în 2007. Acest lucru este datorat şi apariţiei proiectelor de talie mare, precum parcurile de afaceri sau proiectele integrate, cu funcţiuni mixte. “Intrăm în mod cert într-o etapă de dezvoltare. În prezent, spaţiile livrate în cadrul unui singur proiect sau etape a unui proiect depăşesc suprafeţele livrate anual pînă în anul 2004 inclusiv, cînd suprafeţele clasa A livrate au variat între 14.000 şi 40.000 mp/an”, a mai adăugat Mirela Raicu.

 

 

 

CERERE. Majoritatea companiilor caută să închirieze spaţii amplasate în zone uşor accesibile şi în proximitatea staţiilor de metrou şi transport public, din cauza supraaglomerării Bucureştiului. Firmele de talie medie, care au între 50 şi 100 de angajaţi, caută imobile de birouri poziţionate în zone centrale sau relativ centrale, în timp ce companiile mari locale sau multinaţionale – cu o altă putere de atragere şi stimulare a angajaţilor – iau în calcul spaţii situate şi în zonele mai puţin centrale, atîta vreme cît există mijloace de transport, cel mai căutat fiind metroul. Zona centrală şi nordul Capitalei au rămas principalii poli de atracţie pentru investitori. “Nordul se dovedeşte a fi cea mai activă zonă în ceea ce priveşte investiţia în spaţii office, aproximativ 50% din solicitările potenţialilor clienţi fiind pentru office buildingurile din acest spaţiu. La o distanţă mică, 40% din cereri, se află şi zona centrală, în special Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Palatul Parlamentului. Restul de 10% este dat de interesul clienţilor pentru celelalte zone, dar în acest sens se va înregistra un trend descendent”, susţine Mihai Iorgulescu, reprezentant departament office în cadrul companiei imobiliare EuroMetropola.

 

 

PROIECTE. Cea mai mare clădire anunţată este Felix Plaza, amplasată în Piaţa Victoriei, un bloc de 24 de etaje, dotat cu heliport, care va livra 30.000 mp de spaţii de cea mai bună calitate. Aproape la fel de mare este şi Bucharest Tower Center, de pe Strada Ion Mihalache, care va aduce 29.500 mp de birouri. Mai sînt şi alte proiecte importante care au ca termen de finalizare sfîrşitul anului 2008, situate în zona centrală şi de nord a Capitalei, precum: Conect Business Park, BOB, Bucharest Tower, Riverside Tower. În afară de aceste mari proiecte, mai există încă 10-15 clădiri de birouri, cu suprafeţe între 3.000 şi 5.000 mp/clădire, ce urmează a se finaliza în acest an, a mai precizat Mihaela Răducanu, directorul departamenului Birouri Regatta.

daniela.ivan@jurnalul.ro

 

 

 

 

Creşterea chiriilor se temperează

 

 

Analiştii imobiliari estimează o temperare a creşterilor de chirii pe segmentul imobilelor situate în locaţii noncentrale sau relativ centrale şi o posibilă continuare a creşterilor de chirii – în marja a 5%-10%, pe segmentul imobilelor situate ultracentral şi central, în special pentru suprafeţele de pînă în 1.000 mp. La acest moment, piaţa birourilor de clasa A este la un nivel al chiriei de 20-26 euro/mp, în timp ce clasa B este între 14 şi 17 euro/mp.

 

 

Facilităţi în parcurile de afaceri

 

 

Pe măsură ce apar tot mai multe clădiri de birouri şi parcuri de afaceri, firmele caută clădiri care să ofere şi facilităţi angajatorilor. Restaurante, săli de protocol, centre de relaxare, spaţii verzi, zone de cumpărături, chiar şi grădiniţe. Astfel de facilităţi se pot găsi numai în cadrul proiectelor mari, de genul parcurilor de afaceri, şi acesta este motivul pentru care dezvoltatorii se orientează spre proiecte din ce în ce mai mari. De regulă, parcurile de afaceri sînt construite pe foste platforme industriale, astfel încît beneficiază de un acces foarte bun la mijloacele de transport în comun şi de locuri de parcare suficiente.

×
Subiecte în articol: economic birouri clădiri