x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PETROM/Profitul statului s-a scurs pe prima de porc

PETROM/Profitul statului s-a scurs pe prima de porc

26 Feb 2009   •   00:00
PETROM/Profitul statului s-a scurs pe prima de porc

Statul român poate pierde 65 de milioane de euro din dividendele de la Petrom din cauza proceselor pe care compania le are cu câteva zeci de mii de actuali şi foşti angajaţi pentru primele de Paşti şi Crăciun şi pentru care a fost nevoită să pună deoparte provizioane de 1,3 miliarde de lei.



Managementul Petrom propune acţionarilor să nu distribuie dividende pentru anul 2008, când compania a realizat un profit net de 1,022 miliarde de lei şi propune ca banii să rămână în continuare în companie pentru a fi investiţi. În 2007, la un profit net de 1,77 miliarde de lei, compania a acordat 61% din această sumă, respectiv 1,081 miliarde de lei. Raportând acelaşi procent la profitul net de 1,022 miliarde de lei, atunci dividendele ar contabiliza circa 600 milioane de lei, din care OMV ar fi trebuit să ia jumătate, iar statul român, prin Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea, ar fi trebuit să încaseze circa 240 de milioane de lei (65 de milioane de euro la cursul mediu din 2008), iar restul ar fi revenit micilor acţionari de pe Bursă. În ultimii ani, compania a dat dividende de peste 800 de milioane de euro, din care peste 323 de milioane de euro numai anul trecut. Petrom a înregistrat în ultimul trimestru al lui 2008 o pierdere netă de 1,26 miliarde de lei după realizarea de provizioane pentru litigiile în instanţă şi pentru restructurare.

ZECI DE MII DE PROCESE
"Este decizia înţeleaptă (neacordarea dividendelor - n.r.)", a spus ieri Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom, care a completat că pentru luarea deciziei este nevoie de 51% din voturi. Or, exact atât deţine grupul OMV din Austria. "OMV a acceptat, în principiu, propunerea (privind neacordarea de dividende - n.r.) şi am informat şi Ministerul Economiei (acţionar minoritar - n.r.), care urmează să o ia în considerare", a spus Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom. Primele de Paşti şi Crăciun au mâncat din profit 1,3 miliarde de lei pentru provizioane, reprezentanţii companiei menţionând că au acum litigii "cu câteva zeci de mii de angajaţi sau foşti angajaţi". "Acestea sunt litigii de dinainte de privatizare, din perioada 1998-2003", a mai spus Pichler. Conflictul de muncă dintre angajaţii Petrom şi cei ai fostei Petromservice, achiziţionată anul trecut pentru 328,5 milioane de euro, a pornit de la un articol din contractele colective de muncă. Acestea prevedeau pentru anii 2004, 2004 şi 2006 că pentru sărbătorile de Paşti şi Crăciun salariaţii SNP Petrom beneficiază de câte o suplimentare a drepturilor salariale în cuantum de un salariu de bază mediu pe SNP Petrom. În Contractul pe 2004 se preciza că "pentru anul 2003 suplimentările de la alin. 1 vor fi introduse în salariul de bază al fiecărui salariat, conform modalităţii şi în condiţiile negociate cu FSLI Petrom".

REDEVENŢE MICI
Petrom a plătit în 2008 redevenţe de 725 de milioane de lei, cu 30% mai puţin decât profitul net de un 1,022 miliarde de lei anunţat de companie. Dacă adunăm provizioanele de 1,3 miliarde de lei pentru litigiile cu angajaţii şi alte 0,8 miliarde de lei constituite pentru deprecierea valorii contabile a Rafinăriei Arpechim şi a provizioanelor pentru restructurare, compania ar fi ajuns la un profit net record de 3,12 miliarde de lei. Autorităţile statului au criticat în dese rânduri politica de preţuri a Petrom, mai ales că, în timp ce barilul ajunsese la recordul de 147 de dolari pe baril, compania extrăgea petrol ieftin românesc.

×
Subiecte în articol: economic miliarde milioane petrom