Judecătoria Sectorului 5 a respins luni contestaţia Rompetrol Rafinare la decizia ANAF de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni înstrăinarea respectivelor bunuri, în condiţiile în care compania are de plătit datorii istorice de peste 500 milioane euro.
ANAF a instituit, în 10 septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, pentru a preveni înstrăinarea bunurilor respective, în condiţiile în care compania are de achitat datorii istorice reprezentând obligaţiuni ajunse la maturitate.
Instanţa urmează să trimită părţilor şi motivarea deciziei, în funcţie de care va fi stabilită şi calea de atac.
Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legată de o emisiune de obligaţiuni convertibile, în valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise în 2003 statului român în cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.
Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de răscumpărare a obligaţiunilor când a efectuat o plată parţială în august, în valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite în acţiuni.
Rompetrol Rafinare a anunţat în data de 30 septembrie că statul a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei în acţiuni a obligaţiunilor nu le-a răscumpărat până la data scadenţei.
Ulterior, premierul Emil Boc a anunţat că Rompetrol trebuie să plătească întreaga datorie faţă de stat, iar Guvernul se va adresa instanţei, Ministerul Finanţelor şi ANAF fiind mandatate să deschidă procedura judiciară.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a pus sub supraveghere, pentru o eventuală retrogradare, ratingul "B+" pentru credite pe termen lung al grupului Rompetrol, după ce ANAF a instituit sechestru asupra activelor subsidiarei Rompetrol Rafinare.