Stabilitatea sistemului de asigurări din România este pusă sub semnul întrebării după evenimentele din ultimele săptămâni cu ramificaţii în companii de top, conducerea Autorităţii de Supraveghere Fiscală (ASF), arbitrul pieţei, şi factori de decizie politică. Tot scandalul a început cu “Dosarul Carpatica Asig” în care DNA a obţinut arestul preventiv al omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează societatea de asigurări, şi Marian Mîrzac director în ASF. Carabulea este acuzat de trafic de influenţă pentru a evita suspendarea activităţii Carpatica Asig. Conex cu acest dosar, au apărut stenograme în care Laura Chiţoiu (soţia fostului vicepremier liberal Daniel Chiţoiu) vorbeşte despre o ordonanţă de urgenţă care schimbă structura conducerii ASF de la 11 la 9 membri. Vizat de acestă schimbare a fost, Daniel Tudor, fostul preşedinte al CSA, declarat incompatibil deoarece soţia sa Doina Tudor este senator de Buzău din partea PNL. Scandalul a căpătăt iz politic, după ce presa a scris despre salariile uriaşe ale conducerii ASF dar şi despre rudele politicienilor angajate la autoritatea de supraveghere.
Pe acest fundal, ASF a decis aministrarea specială a Astra Asigurări. Dan Adamescu, acţionarul majoritar al firmei şi un apropiat al preşedintelui Băsescu, a fost înlăturat de la conducerea firmei. Controlului ASF arată că Adamescu a folosit 23 de milioane de euro din banii asiguraţilor pentru a împrumuta cotidianul România Liberă. Adamescu a acuzat ASF de un “atac de tip mafiot”. Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre “cloaca” de la ASF unde s-au strâns clienţii politici şi a cerut demisia conducerii insituţiei. Consiliul ASF a replicat spunând că atunci când a început investigaţia la Astra a fost avertizat că “dacă vor lua măsuri prea dure, vor exista probleme şi conducerea ASF va fi demisă”.
Cercul s-a închis vineri când liberalul Dan Radu Ruşanu a fost citat la DNA ca martor în dosarul “Carpatica”. Ruşanu va afla mâine dacă se alege cu dosar penal şi spune că implicarea sa în dosarul Carpatica “are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF”.
O concluzie dură a fost trasă de Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF: “lipsa de supraveghere şi control a fost, de ani de zile, problema pieţei asigurărilor, care este în momentul de faţă <
"Situaţia nu este doar la Astra Asigurări şi Carpatica. Problemele sunt extinse", a declarat Mircea Ursache, citat de capital.ro. ASF va continua verificările la companiile din piaţă, un indiciu pentru găsirea celor cu probleme fiind întârzierile la plata daunelor şi numărul mare de reclamaţii. “Elementul principal de analiză este pe zona asigurărilor obligatorii auto (RCA). Când vorbeşti de mii de reclamaţii pe an e deja o problemă de fond”, spune Ursache. Societatea cu cele mai multe reclamaţii, după Astra, este Euroins, dar şi alte companii de asigurări au un număr îngrijorător de reclamaţii transmise de către clienţi la ASF. Ursache spune că “fosta conducere Astra a transmis informaţii eronate la ASF, inclusiv declaraţii false, pentru care autoritatea a sesizat şi organele de urmărire penală şi că a făcut demersuri către autoritatea de supraveghere din Insulele Cayman pentru a află detalii despre poliţă de reasigurare încheiată de Astra cu off-shore-ul Panamerican Re”.
Ruşanu – martor sau acuzat?
Preşedintele ASF a fost citat vinerea trecută de DNA, în dosarul "Carpatica", în care sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chiţoiu, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea. Ruşanu a declarat că, în opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF. “Aţi văzut declaraţia preşedintelui Băsescu, în care spune că pentru acţiunea nejustificată la Astra ar trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF-ului. Vom vedea peste două, trei, patru săptămâni dacă acţiuneea incompetenţilor de la ASF a fost nejustificată vizavi de Astra sau domnul preşedinte Băsescu probabil că a conchis că această acţiune este nejustificată ca să-şi apere pe prietenul dânsului, domnul Dan Adamescu”, a spus Ruşanu.
Ordonanţa Daniel Tudor
Procurorii DNA au acuzat faptul că Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF, a declanşat un "război făţiş" împotriva vicepreşedintelui ASF, Daniel Tudor, acesta din urmă demisionând din funcţie în 2013, ca urmare a adoptării cu influenţă politică a unei ordonanţe de urgenţă.
Ruşanu spune că OUG prin care a fost modificat numărul de membri din Consiliul ASF de la 11 la nouă, respectând cu stricteţe criteriile din lege privind experienţa, vechimea şi, în special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitată de Comisia Europeană şi FMI.
Daniel Tudor a fost declarat incompatibil deoarece soţia sa, Doina Tudor, este membru al Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat. CV-ul lui Daniel Tudor dezvăluie un amănunt ar putea explica trecerea de care se bucură acesta: în perioada 1984 - 1990, Daniel Tudor a lucrat în Belgia, la compania de asigurări Royal Belge, după ce în perioada 1977-1983 fusese referent pentru relaţia cu ţările francofone la Touring ACR. De notat faptul că Revoluţia l-a prins detaşat la Anvers şi pe preşedintele Traian Băsescu.
Nume grele în dosarul “Carpatica”
Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.
În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal, pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF. Pe 14 procurorii au schimbat încadrarea din învinuit în suspect, în baza prevederilor din noile coduri penale. Procurorii DNA au cerut Parlamentului şi Guvernului să le pună la dispoziţie mai multe documente legate de OUG despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica.
Cronologia scandalului
Într-un comunicat transmis vineri seara, ASF a realizat o cronologie a scandalului Astra.
20 ianuarie: ASF finalizează controlul la societatea ASTRA privind modul în care societatea a îndeplinit planul de măsuri cu termen 31 decembrie 2013.
26 ianuarie: o primă listă cu salarii denaturate din ASF a apărut în spaţiul public, la postul B1TV. ASF finalizează controlul la sediul ASTRA şi stabileşte punctual neregulile în activitatea societăţii, inclusiv indicii ferme în privinţa unor fapte infracţionale.
7 februarie: ASF transmite ASTRA procesul verbal de control, conform legii şI pe 12 februarie primeşte procesul verbal de control cu observaţiile Astra.
10 februarie: Astra primeşte notificarea ASF că marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate ale societăţii sunt subunitare, situaţie ce impune deschiderea procedura de administrare specială
11 februarie: ASF decide că pe 18 februarie va avea loc şedinţa Consiliului ASF în care va fi analizat raportul Corpului de control privind Astra.
12 februarie: Realitatea TV a deschis un atac fără precedent la adresa ASF, prezentând informaţii false, denaturate şi mincinoase la adresa activităţii şi personalului ASF implicat în constatarea faptelor care au dus la deciziile de sancţionare a societăţii ASTRA.
14 februarie: hotnews.ro a publicat informaţiile care i-au fost transmise cu salariile conducerii ASF şi ale angajaţilor ASF. Publicarea informaţiilor a condus la o presiune fără precedent la adresa conducerii ASF, cu 4 zile înainte de dezbaterea neregulilor descoperite la Astra.
18 februarie: Consiliul ASF decide deschiderea procedurii de administrare specială la Astra.
Dan Adamescu, patronul societăţii ASTRA, a atacat fără precedent supravegherea din România denumind decizia legală a ASF drept ‘’o lovitură în stil mafiot’’ şi numind conducerea ASF ‘‘incompetentă’’.
19 februarie: un atac fără precedent la adresa unei autorităţi de supraveghere a fost declanşat de către Preşedintele României, care a denumit instituţia ASF - “o cloacă” şi a preluat elemente din discursul lui Dan Adamescu la adresa conducerii ASF, pe care a numit-o ‘‘incompetentă’’. ASF subliniază că Preşedinţia României dispune de toate informaţile legate de salarizarea ASF. Preşedintele avea toate premizele să facă aceste declaraţii în orice alt moment, dar a ales contextul unei decizii legale şi corecte luate de către supraveghetorul naţional în privinţa societăţii ASTRA. Ne exprimăm profundul regret că prin alegerea momentului unei astfel de declaraţii de către Preşedintele României, domnul Dan Adamescu a obţinut susţinere în argumentele folosite pentru acoperirea neregulilor constatate la Astra , inclusiv din partea Preşedintelui României, care a anunţat că va cere Parlamentului României demiterea conducerii ASF.