x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa imobiliară, sub presiune

Piaţa imobiliară, sub presiune

de Daniela Ivan    |    24 Ian 2008   •   00:00
Piaţa imobiliară, sub presiune

Circa 3.000 de apartamente noi vor fi date în folosinţă în acest an în Bucureşti. Este pri­mul an în care proprietarii se vor putea muta în casele pe care le-au contractat în marile complexuri rezidenţiale.

Circa 3.000 de apartamente noi vor fi date în folosinţă în acest an în Bucureşti. Este pri­mul an în care proprietarii se vor putea muta în casele pe care le-au contractat în marile complexuri rezidenţiale.

Momentul adevărului pentru dezvoltatorii imobi­liari, dar şi pentru cumpărătorii care au achiziţionat apartamente din faza de schiţă, înainte de începerea construcţiei, a venit. Pe parcursul acestui an o serie de mari proiecte imobi­liare vor aduce pe piaţa bu­cu­reş­tea­nă circa 3.000 de locuinţe noi. Complexurilor Emerald Residence, Rose Garden, Green Lake, FeliCity, Edenia Titan, InCity Residences, Asmita Gardens vor livra locuinţe cu un alt confort faţă de blocurile vechi: locuri de parcare, parcuri şi terase generoase, săli de fitness, dotări şi finisaje moderne.

 

EFECTE. Cum vor schimba noile locuinţe pieţele rezidenţiale din zonele respective? “Depinde foarte mult cum vor arăta noile apar­ta­mente, cum va arăta blocul în an­sam­blu. Dacă vor fi bine lucrate şi fi­nisate, atunci cota acestora va creşte mult, în schimb, dacă acestea nu se vor ridica la aştep­tările oamenilor este posibil ca fazele viitoare de dezvoltare ale respectivelor complexuri să aibă de sufe­rit”, spune Ionuţ Bordei, director departament vân­ză­ri la compania imobi­liară Eurisko. Pe de altă parte, orice proiect nou um­breşte blocul vechi, deci atracţia va fi cu totul alta faţă de aceste imo­bi­le. “Se va mări încrede­rea în l­o­cuin­ţele noi, pentru că acum po­ten­ţia­lii cumpărători vor putea vedea cu ochii lor cum arată blocul. Să nu uităm că toate aceste proiecte au prevăzute şi alte faze de dezvoltare şi deci oamenii văd cum arată blocul construit şi ştiu că la fel va arăta şi blocul pe care ei îl contractează”, spune Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Ea adaugă că asta va tria dezvoltatorii serioşi de cei mai puţin corecţi, care nu şi-au res­pectat obligaţiile contractuale.

 

ÎNTÂRZIERI. Vestea proastă este că unele dintre proiectele anun­ţa­te sunt întârziate, fie din cauza lip­sei de forţă de muncă, fie că apar­ta­mentele nu au fost contractate atât de repede cum şi-a propus an­trepre­norul. Agenţii imobiliari spun că şi proiectele care vor livra în acest an au avut întârzieri, unele aveau ter­­mene chiar şi în 2007. Cazul Planorama, care şi-a schimbat constructorul, este doar un exemplu. Chiar şi Central Park, un proiect de succes, a avut mici întârzieri. “Dezvol­tarii fac eforturi să livreze la timp. E interesul lor, pentru că profitul îl văd la sfârşit”, spune Ruxandra Cleciu. Ea precizează că unii dintre cei care au întârzieri nu au avut forţa financiară necesară să finalizeze la timp. “Piaţa va tria de acum încolo care sunt dezvoltatorii serioşi şi potenţi şi care nu”, spune preşedintele ARAI. Oamenii care doresc să-şi cumpere o casă nouă vor avea de unde alege având în vedere că acum pe piaţa bu­cu­reşteană se află în diferite faze de dezvoltare cir­ca 40 de proiecte mari, care în­su­mează aproape 27.000 de lo­cuin­ţe ce vor fi terminate în trei ani. Analiştii imobiliari spun că din cele 10.000 de apartamente scoase deja la vânzare au fost contractate un pic peste 6.000.

 

 

Proiecte finalizate în 2008 (etapa 1)

Emerald Residence

Zona: Lacul Tei

Nr. Locuinţe: 280

Dezvoltatorul: Brooklyn Investments

 

Ibiza Sol

Zona: Pipera

Nr. Locuinţe: 304

Dezvoltatorul: Ibiza House

 

Rose Garden

Zona: Colentina

Nr. Locuinţe: 236

Dezvoltatorul: GTC Groupe

 

FeliCity

Zona: Băneasa

Nr. Locuinţe: 112

Dezvoltatorul: GTC Groupe

 

Green Lake

Zona: Ionescu – Siseşti

Nr. Locuinţe: 118

Dezvoltatorul: Technical Olympic Group

 

Băneasa Rezidenţial

Zona: Băneasa

Nr. Locuinţe: 176

Dezvoltatorul: Băneasa Investements

 

Edenia

Zona: Titan

Nr. Locuinţe: 800

Dezvoltatorul: Adama&Future Group

 

InCity Residences

Zona: Dudeşti

Nr. Locuinţe: 502

Dezvoltatorul: Anchor Grup

 

Asmita Gardens

Zona: Cl. Văcăreşti

Nr. Locuinţe: 394

Dezvoltatorul: Asmita Group

Sursa: Jurnalul Naţional

×