Reabilitarea falezelor, amenajarea plajelor afectate de eroziunea costieră şi invazia algelor sunt principalele probleme cu care se confruntă in prezent litoralul romănesc.
Specialiştii Direcţiei Apelor Romăne Litoral Constanţa avertizează că, de la un an la altul, algele de la ţărmul mării sunt in cantităţi tot mai impresionante. Dacă in 2004 de pe plaje erau strănse 9.000 de metri cubi de alge, in vara care s-a incheiat s-au adunat peste 40.000 de metri cubi.
Autorităţile spun că fenomenul este cauzat de nivelul ridicat al nutrienţilor care ajung in apa mării prin sistemele de canalizare din localităţile de pe malul Dunării şi de pe litoral. O soluţie ar putea fi achiziţionarea mai multor utilaje care să acţioneze pe plaje chiar in lunile in care se inregistrează cel mai mare număr de turişti. De asemenea, vor fi consultate firme din ţări care s-au confruntat cu acest fenomen şi care au reuşit să il combată prin amplasarea unor plase in largul mării, care să impiedice ajungerea algelor la ţărm, investiţie destul de costisitoare şi viabilă pe termen lung.
FALEZE. DADL Constanţa va mai demara pănă la sfărşitul anului patru proiecte de reabilitare a falezelor din municipiul Constanţa, Tuzla, Eforie şi Costineşti, zone afectate atăt de eroziunea costieră, căt şi de inundaţii. Lucrările sunt prevăzute să fie finalizate in cel mult patru ani şi necesită investiţii de 49 de milioane de euro.