x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Planificarea și execuția producției: 3 pași de bază

Planificarea și execuția producției: 3 pași de bază

14 Noi 2022   •   15:10
Planificarea și execuția producției: 3 pași de bază
Sursa foto: Shutterstock

Întreprinderile din diverse sectoare economice își planifică în detaliu producția pentru atingerea nivelului optim de eficiență. Acest demers se bazează pe respectarea unor etape esențiale, care asigură execuția adecvată a produselor și utilizarea rațională a resurselor. Iată care sunt etapele ce trebuie urmate în planificarea și execuția producției.

Stabilirea proceselor de producție

În primă fază este importantă stabilirea detaliilor legate de procesele de producție ce vor fi realizate în cadrul întreprinderii. Acestea pot fi procese de muncă de bază, procese auxiliare și de servire. În funcție de nivelul tehnologic, se deosebesc procese manuale, procese manual mecanice și de aparatură, sau automatizate.

În această etapă vor fi specificate procesele chimice, de prelucrare mecanică, de asamblare și de transport. Configurarea adecvată a proceselor de producție stă la baza planificării corecte a fluxurilor de producție prin care se realizează activitatea la nivelul întreprinderii.

Se vor stabili variantele de operaționalizare pentru producția industrială: producția pe stoc, serviciile standardizate, fabricarea la comandă, asamblarea la comandă sau serviciile personalizate. În funcție de tipurile de procese productive, este determinat modul de configurare a activității: în serie, în masă sau individual.

Configurarea fluxurilor de producție

Această etapă constă în stabilirea metodelor de organizare a producției în flux, prin divizarea procesului tehnologic pe operaţiuni, repartizarea operațiunilor pe grupuri de lucru, amplasarea locurilor de muncă în conformitate cu succesiunea executării taskurilor. Planificarea fluxurilor continuă cu determinarea traseelor pentru materii prime, piese și semifabricate și coordonarea activităților pentru activitatea simultană a mai multor linii de producție.

Pentru întreprinderile care au producție individuală și de serie mică, vor fi adaptate fluxurile la specificul activității după normative și specificații tehnologice.

Planificarea automată a producției

Execuția produselor conform pașilor specificați se realizează prin planificarea automată a producției. La planificare se iau în calcul timpii necesari de producție și calibrare, programul de lucru al utilajelor, prioritatea comenzilor, data la care trebuie livrate produsele finite, productivitatea utilajelor și alți parametri.

Întreprinderile utilizează sisteme de planificare producție și monitorizare execuție, cunoscute sub numele de sisteme MES pentru producție, unde MES înseamnă Manufacturing Execution System.

Aceste aplicații software asigură planificarea automată și lansarea efectivă a producției și urmărirea stadiilor de execuție a comenzilor de producție.

Sistemele MES pot fi implementate pe terminale portabile și sunt adaptate la diferite tipuri de comenzi de producție: MTO (Make To Order) și MTS (Make To Stock).

Prin utilizarea de soluții MES, întreprinderile beneficiază de eliminarea erorilor în execuția producției și reduc cu până la 50% timpii de lansare în producție.  Managerii au vizibilitate totală asupra activităților din fluxurile de producție și cunosc în orice moment situația stocurilor.

Sincronizarea este cheia reușitei în activitățile de producție coordonate printr-un  sistem MES performant, adaptat la specificul întreprinderii. Nivelul optim de eficiență este atins prin interfațarea cu utilajele, integrarea cu modulul de CTC și controlul automat al mutărilor de materiale între utilaje.

Prin predictibilitate și trasabilitate, sistemele MES reprezintă cea mai bună variantă de planificare și execuție a producției. Au structură modulară și sunt implementate rapid în diverse sisteme, putând fi interfațate cu aplicațiile software existente în întreprinderea în care se face implementarea.

×