x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Planurile Bruxelles-ului, lovite de indiferența birocrațiilor: avizele pentru proiectele eoliene întârziate 5 ani, cele solare 4 ani

Planurile Bruxelles-ului, lovite de indiferența birocrațiilor: avizele pentru proiectele eoliene întârziate 5 ani, cele solare 4 ani

de Adrian Stoica    |    04 Aug 2022   •   07:15
Planurile Bruxelles-ului, lovite de indiferența birocrațiilor: avizele pentru proiectele eoliene întârziate 5 ani, cele solare 4 ani
Sursa foto: Pixabay.com

Țările UE trebuie să dubleze rata creșterii anuale a capacităților eoliene și solare astfel încât acestea să permită o creștere a temperaturii globale de numai 1,5 grade Celsius până în 2030, avertizează în ultimul său raport asociația Ember, un think tank de mediu din Regatul Unit.  În timp ce UE și-a ridicat țintele ecologice prin programul REPowerEU, parte a pachetului mai larg Green Deal, Ember subliniază că există un decalaj în implementarea acestor proiecte din cauza lipsei unei legislații adecvate care să sprijine investitorii, iar printre deficiențele reținute în raport se numără întârzierile mari în aprobarea proiectelor de către autorități.

Potrivit modelării realizate în raportul Ember, trebuie instalată o capacitate eoliană și solară de 76 GW/an până în 2026, dacă se dorește ca încălzirea globală să fie limitată la 1,5 grade Celsius până în 2050. Aceasta înseamnă că UE trebuie să-și dubleze capacitate instalată de 34 GW existentă la nivelul anului trecut. Acest avertisment vine în momentul în care UE și-a ridicat ținta de energie verde în încercarea de a combate criza globală a gazelor și pentru a face față impactului războiului declanșat de Rusia în Ucrainei. “Aceste rate lente de creștere a energiei eoliene și solare nu vor face decât să agraveze criza actuală a prețurilor la energie și a securității cu care se confruntă sectorul energetic al UE”, se mai precizează în raportul citat.

Țintele tot mai înalte, nesusținute cu măsuri

Propunerea programului REPowerEU, lansat recent de către Comisia Europeană, a ridicat obiectivele UE la 1.236 GW capacitate regenerabilă instalată până în 2030, comparativ cu ținta de 1.067 GW, conform planurilor anterioare. Ember a avertizat în raportul său că, deși noile obiective ale Bruxelles-ului sunt binevenite, guvernele statelor din blocul comunitar sunt cele care trebuie să facă mai mult dacă vor atingerea țintelor asumate de UE. Pentru asta Ember solicită adaptarea legislațiilor naționale, eliminarea barierelor administrative, adoptarea unor scheme eficiente de sprijin, creșterea investițiilor etc.

„Europei nu mai are ambiție în domeniul energiei regenerabile, iar acum se confruntă cu o deficiență de implementare. Țintele mai mari asumate nu s-au tradus încă într-o implementare accelerată pe teren. Europa trebuie să elimine urgent barierele care întârzie emiterea autorizațiilor, astfel încât să poată fi eliberat întregul potențial al surselor regenerabile”.

Harriet Fox, analist la Ember

Realitatea din teren este alta

Doar patru din 27 de țări UE - Finlanda, Croația, Lituania și Suedia – vor obține creșteri anuale suficient de mari ale capacitățiilor eoliene pentru a se alinia țintei de încălzire global de 1,5 grade Celsius, arată raportul. În ceea ce privește creștere capacităților solare însă, niciun stat UE nu este pregătit să atingă ratele de creștere a capacităților instalate asumate la nivelul UE.

Directiva energiei regenerabile, ignorată

O problemă crucială este că termenele limită pentru acordarea autorizațiilor pentru proiectele eoliene și solare sunt depășite de până la cinci ori. Legislația UE spune că acordarea autorizații pentru proiectele din surse regenerabile nu trebuie să depășească doi ani. În 18 țări analizate de Ember pentru proiectele eoliene onshore timpul mediu de autorizare a depășit pragul de doi ani în toate cazurile, în unele cazuri de până la cinci ori. Pentru solar, limita de doi ani a fost depășită în nouă din 12 țări analizate, cu întârzieri de până la patru ani.

Pentru a începe eliminarea barierelor din calea implementării proiectelor, limita existentă de doi ani de autorizare, prevăzută în Directiva privind energia regenerabilă (RED), trebuie să fie aplicată de Comisia Europeană. Pentru a se alinia cu REPowerEU și cu limitarea încălzirii globale 1,5C, este la fel de important ca modificarea RED să fie adoptată în această toamnă, ridicând obiectivul UE pentru energie regenerabilă pentru 2030 astfel încât aceasta să asigure  45% din consum. În plus, subliniază raportul, căile de extindere a capacității regenerabile transpuse în Planurile naționale pentru energie și climă (NECP) vor trebui actualizate în timpul procesului de revizuire prevăzut să aibă loc în 2023.

3 GW putere instalată pe eolian are România în prezent, în timp ce capacitate instalată pe solar este de circa 1,4 GW. Cu ajutorul finanțărilor prin PNRR, capacitatea pe eolian s-ar putea dubla, iar cea pe solar chiar tripla în următorii ani

Germania intenționează să adauge 10 GW pe an capacitate eoliană pe uscat începând cu 2025 și 19 GW de energie eoliană offshore între 2026 și 2030. Acest lucru ar face ca ratele de creștere ale capacităților instalate să fie cu mult peste previziunile actuale și ar fi pe cale să ducă la atingerea unei capacități eoliene de 145 GW până în 2030, lucru care ar permite atingerea  valorii de referință de 1,5 grade Celsius.

Consumul de cărbune, încă ridicat

Între 2019 și 2021, emisiile din sectorul energetic al UE au scăzut la mai puțin de jumătate din rata necesară pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Trecerea de la combustibilii fosili la energia curată nu are loc însă suficient de rapid. Cărbunele, cel mai poluant combustibil, a scăzut cu doar 3% din 2019, comparativ cu 29% în cei doi ani anteriori. Spania a înregistrat cele mai mari reduceri ale emisiilor din ultimii doi ani. Combustibilii fosili au asigurat 37% din producția de energie electrică a UE în 2021, în scădere de la 39% în 2019, în timp ce sursele regenerabile au generat 37% și nuclearul 26%.

 

Sursa: Ember

×