x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plati electronice - Cardurile cu cip intra in Romania

Plati electronice - Cardurile cu cip intra in Romania

de Iohanna Onaca Purdea    |    01 Mar 2006   •   00:00
Plati electronice - Cardurile cu cip intra in Romania

Cardurile cu cip incep sa cucereasca si piata romaneasca, mai ales datorita gradului mai mare de securitate pe care il ofera.

Pe parcursul acestui an, mai multe banci vor lansa carduri cu cip (smart-card), necesitatea pentru acest tip de instrument de plata fiind reprezentata de securitatea sporita a tranzactiilor, a declarat ieri Catalin Cretu, reprezentantul Visa International CEMEA, la conferinta "Piata cardurilor", organizata de Finmedia. In 2005 s-a dat startul la migrarea de la cardul cu banda la cel cu cip, prima institutie care a acceptat astfel de instrumente de plata fiind BCR. Aceasta a fost urmata de Procredit Bank Romania, care a emis smart-carduri in urma cu patru luni. Pe acest tip de card se pot stoca mai multe informatii, cu un nivel mai mare de siguranta, iar avantajul este ca permite executarea tranzactiilor fara a lua contact cu banca emitenta, pentru autorizarea platii. "In lume existau, in 2005, peste 175 de milioane de carduri cu cip si peste patru milioane de terminale acceptatoare", a adaugat Catalin Cretu.

FRAUDE. Introducerea cardurilor cu cip va permite reducerea numarului de fraude in acest domeniu. "In fiecare zi ni se raporteaza cate 10-12 incercari de fraudare", a declarat Ion Matei, director executiv in cadrul Bancii Comerciale Romane. El a precizat ca au fost si cazuri cand s-au ridicat si sume de aproape 500 de milioane de lei vechi cu cardurile false la nivelul retelei BCR. "Prin cardurile cu banda magnetica sunt sustrase sute de milioane de lei vechi din bancomate, iar acest lucru duce la pierderea increderii clientilor in sistemul bancar. Probabil ca in urmatorii doi-trei ani toate bancile ar trebui sa treaca la cardurile cu cip", a mai spus Ion Matei.

PIATA ROMANEASCA. La finele anului trecut existau 7,17 milioane de carduri active in Romania, in crestere cu 24,5% fata de decembrie 2004, conform datelor BNR. Potrivit lui Cretu, pe piata autohtona erau active peste 3,6 milioane de carduri VISA la sfarsitul lui 2005, cu ajutorul carora au fost efectuate peste 60 de milioane de tranzactii in valoare totala de 4,87 miliarde de dolari. "Valoarea tranzactiilor efectuate la comercianti a crescut cu 131% fata de 2004, la 380 de milioane de dolari, la un numar total al operatiunilor de 6,8 milioane, dublu comparativ cu un an in urma", a afirmat reprezentantul Visa.

Comertul electronic a avut si anul trecut o evolutie spectaculoasa. Potrivit statisticilor Visa, in 2005 au fost realizate cumparaturi de pe net in valoare de peste 12 milioane de dolari, in crestere cu 160% fata de 2004, la un numar de 125.000 de tranzactii, in urcare cu 200%.

TENTATIVE
"In fiecare zi ni se raporteaza cate 10-12 incercari de fraudare cu cardul" - Ion Matei, director executiv in cadrul BCR

NISA
Serviciile guvernamentale reprezinta o nisa pentru banci si furnizorii de carduri. In alte tari exista proiecte la nivelul institutiilor guvernamentale care functioneaza foarte bine, a precizat reprezentantul Visa. In Marea Britanie s-a implementat un sistem prin care toate cheltuielile de calatorie ale functionarilor guvernamentali sunt realizate prin carduri, autoritatile realizand astfel economii totale de 353 de milioane de dolari. In Moscova, circa 3 milioane de locuitori primesc beneficiile sociale cu ajutorul cardurilor, iar in Brazilia aceste instrumente de plata sunt folosite si in cazul imprumuturilor catre IMM-uri.

×
Subiecte în articol: economic milioane