x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plăți online. Cum te recunoaște banca de client

Plăți online. Cum te recunoaște banca de client

de Valentin Gros    |    23 Dec 2020   •   08:57
Plăți online. Cum te recunoaște banca de client

Clienții băncilor care vor derula operațiuni online vor fi obligați să se autentifice cu minimum două elemente de recunoaștere, se arată într-un comunicat publicat de BNR. Printre acestea, amprenta, tehnici de identificare facială sau o parolă primită prin SMS. Autoritatea Bancară Europeană a stabilit data de 31 decembrie 2020, ca termen limită pentru implementarea noilor cerințe de securitate (SCA).

 

„În vederea asigurării unui grad sporit de securitate pentru operațiunile de plată electronice la distanță, la nivelul Uniunii Europene au fost emise o serie de acte normative care stabilesc obligația prestatorilor de servicii de plată de a aplica proceduri de autentificare strictă a clienților ori de câte ori aceștia își accesează online contul de plăți sau efectuează o operațiune de plată electronică”, au spus oficialii Băncii Naționale a României (BNR).

Aceștia atrag atenția „asupra posibilității de a apărea situații de respingere de către prestatorii de servicii de plată care furnizează servicii de plată pe teritoriul României a tranzacțiilor de comerț electronic transfrontalier, în cazul în care comercianții din alte state membre UE nu au implementat soluțiile de autentificare strictă a clienților”.

 

În stadiu avansat

BNR susține că a monitorizat procesul de migrare către noile soluții de SCA la nivelul pieței naționale și, conform informațiilor furnizate de prestatorii de servicii de plată, a constatat că acestea se află „într-un stadiu avansat”, care va permite implementarea măsurilor de autentificare strictă a clienților până la termenul-limită stabilit de Autoritatea Bancară Europeană. Printre operațiunile care pot fi efectuate din fața computerului se numără achitarea de facturi, cumpărarea de produse prin comerț online, transmiterea de bani în contul unui prieten.

4,3 miliarde de euro a însumat anul trecut comerțul electronic, cu 22% mai mult decât în 2018, conform Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO).

 

Obligatoriu două din trei elemente

Banca plătitorului va utiliza pentru autentificarea strictă a acestuia, la accesarea online a contului de plăți sau efectuarea de operațiuni de plată electronică, cel puțin două elemente clasificate în două dintre următoarele categorii de factori de identificare:

☛ cunoaștere - ceva ce doar clientul cunoaște, cum ar fi codul PIN, o parolă;

☛ posesie - ceva ce doar clientul deține, spre exemplu posesia unui dispozitiv probată prin parolă transmisă prin SMS;

☛ inerență - ceva ce clientul este, cum ar fi amprenta, recunoașterea facială sau alte elemente de biometrie.

×