x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţul gazelor creşte cu 15%

Preţul gazelor creşte cu 15%

10 Sep 2008   •   00:00
Preţul gazelor creşte cu 15%

CERERI  ●  Distribuitorii vor majorări cu 20%
Gazele se vor scumpi cu 5% în octombrie şi cu 10% din ianuarie, conform Ministerului Muncii. Distribuitorii vor majorări cu 20% din octombrie.



CERERI  ●  Distribuitorii vor majorări cu 20%
Gazele se vor scumpi cu 5% în octombrie şi cu 10% din ianuarie, conform Ministerului Muncii. Distribuitorii vor majorări cu 20% din octombrie.

Preţul gazelor naturale se va majora cu 5% din luna octombrie şi cu 10% de la 1 ianuarie 2009. Cel puţin asta este previziunea Guvernului României, după ce proiectul de Hotărîre de Guvern elaborat de Ministerul Muncii precizează că va creşte ajutorul de stat destinat persoanelor care se încălzesc cu gaze naturale cu procente reprezentînd creşterile respective de preţ. Scumpirea pare că a fost deja decisă, iar ministerul condus de Paul Păcurariu a lăsat datele în proiectul său.

Potrivit documentului, cuantumul ajutoarelor la gaze naturale va creşte în două etape: în prima dintre acestea, ajutoarele vor creşte cu 18% în perioada noiembrie-decembrie 2008, reprezentînd acoperirea scumpirii cu 12,5% a gazelor naturale operată la 1 iulie, dar şi o cotă de 5% constituind scumpirea de la 1 octombrie 2008. În cea de-a doua etapă este prevăzută o majorare cu încă 10%, de la 1 ianuarie 2009, reprezentînd creşterea prognozată a preţului care se va stabili pentru trimestrul I al anului 2009, suplimentar faţă de precedenta ipotetică scumpire din octombrie.

NEMULŢUMIRI. E.ON Gaz, proprietara distribuţiei de gaze din jumătatea nordică a ţării, şi Distrigaz Sud, care este controlată de Gaz de France, au cerut în nenumărate rînduri majorarea tarifelor la gaze naturale pe motiv că acum lucrează pe pierderi. Bernard Arnaud, directorul general al Distrigaz Sud, anunţa la 1 iulie că va mai solicita către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) încă o majorare de 20% începînd cu 1 octombrie, deoarece majorarea anterioară, de 12,5% din trimestrul trei, nu acoperă pierderile. Şi Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Gaz, se arătase nemulţumit de creşterea prea mică acordată de ANRE.

PROFITURI. Totuşi, în 2007, E.ON Gaz România a avut un profit net de 140 milioane de lei, cu 61% mai mult faţă de 2006. În acelaşi timp, Distrigaz Sud a înregistrat anul trecut un profit net de 182,3 milioane de lei, în creştere cu 15,5% faţă de cel consemnat în 2006, de 157,8 milioane de lei. Distribuitorii comparau recent faptul că profiturile efectuate în România ar fi mai mici decît dacă ar fi depus banii în conturi bancare.

Între timp, preţul petrolului a coborît de la 147 de dolari, cît era în iulie, la 104 dolari.

Naţionalizare

Situaţia României, în care distribuitorii de gaze solicită majorări, nu este singulară în Europa. Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a anunţat la 8 septembrie că ţara sa ar putea renaţionaliza conducta ce leagă UE de Rusia. Fico a spus că statul este gata să plătească preţul de 2,7 miliarde de dolari pe care E.ON Ruhrgas şi Gaz de France Suez l-au dat în 2002 pentru participaţia de 49% din distribuitorul SPP. Acesta a avut în 2007 profit de 780 milioane de dolari. “Dacă nu vă place să faceţi afaceri aici, atunci duceţi-vă în altă parte şi faceţi afaceri acolo”, a spus Fico. Îngrijorările Slovaciei sînt legate de inflaţia ridicată pe care majorările de preţ la gaze o induc în economia ţării, inflaţie care era de 4,4% în iulie.

×
Subiecte în articol: economic