x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Priorități de investiții din fonduri europene și rezultate încurajatoare

Priorități de investiții din fonduri europene și rezultate încurajatoare

22 Mar 2019   •   19:31
Priorități de investiții din fonduri europene și rezultate încurajatoare

Ministrul Rovana Plumb a prezentat, astăzi, prioritățile de investiții din fonduri europene ale României, pentru perioada 2021-2027, și progresele înregistrate de țara noastră, în ultimul an și jumătate.

"Prioritățile de finanțare privind fondurile europene din următoarea perioadă de programare (2021 – 2027) au fost prezentate, astazi, de ministrul Rovana Plumb, în cadrul unei mese rotunde organizate la sediul Reprezentanței Comisiei Europene de la București", anunță Ministerul Fondurilor Europene.

Rovana Plumb a arătat că România are nevoie de consolidarea infrastructurii de bază, în sectoare-cheie, precum cercetare publică și privată, transport, mediu, educație, sănătate și servicii sociale.

"Asigurarea infrastructurii de bază este o premisă pentru dezvoltarea Pieței Unice și implementarea regulilor acesteia, concomitent cu asigurarea unui nivel ridicat al calității vieții cetățenilor într-un mod echitabil, în toată Uniunea", a subliniat ministrul, adăugând că țara noastră va miza, în urmatoarea perioadă de programare, pe investiții în noi modele de business, pe dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și pe sprijinirea eficienței energetice a acestora.

Dezvoltarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, combaterea șomajului pe termen lung sau trecerea de la ocupare la pensionarea activă vor fi, de asemenea, parte a noii viziuni de programare. În privința Politicii de Coeziune, negocierile sunt axate pe reducerea disparităților regionale și pe abordarea noilor provocări, pe alinierea la Semestrul European și pe asigurarea unei flexibilități care să raspundă mai prompt nevoilor regionale și locale.

Tot astăzi, ministrul Fondurilor Europene a facut și un scurt bilant al activității pe care o coordonează de un an și jumătate: 25 de miliarde de euro - valoarea apelurilor lansate (90,8% din alocarea de aproximativ 28 mld.) 5.998 contracte de finanțare semnate cu beneficiarii de fonduri europene (însumând cca. 21,2 miliarde euro); 4,8 miliarde euro - plățile efectuate către beneficiarii de fonduri europene (17,4% din alocarea UE); 8,6 miliarde euro a primit România de la Comisia Europeană, ceea ce ne situează lângă media UE în ceea ce privește rata de absorbtie a fondurilor europene. Acestor sume li se adaugă alte 6,5 mld. euro, plăți directe în agricultură.

×