x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizarea CFR Marfă se reia săptămâna viitoare. Licitaţia porneşte de la 180 milioane de euro

Privatizarea CFR Marfă se reia săptămâna viitoare. Licitaţia porneşte de la 180 milioane de euro

de Elena Stan    |    16 Mai 2013   •   16:30
Privatizarea CFR Marfă se reia săptămâna viitoare. Licitaţia porneşte de la 180 milioane de euro

Procedura de privatizare a CFR Marfă va fi reluată săptămâna viitoare, după ce va fi modificat caietul de sarcini pentru a impune condiţii de participare mai puţin restrictive, a declarat Premierul Victor Ponta. În prezent, autorităţile române discută cu FMI pentru a identifica cea mai bună soluţie pentru CFR Marfă. “Am notat faptul că investitorii potenţiali nu s-au precalificat pentru următoarea etapă a procesului de privatizare majoritară a CFR Marfă. În prezent, purtăm discuţii cu autorităţile în vederea identificării celei mai bune soluţii pentru a proceda mai departe”, a declarat Tonny Lybek, reprezentantul rezident FMI pentru România şi Bulgaria. Victor Ponta speră ca privatizarea CFR Marfă să nu fie “până la capăt” un eşec, considerând că investitorii interesaţi nu sunt “companii fantomă”, ci grupuri serioase şi puternice, problemele rezultând probabil din cauza termenelor foarte scurte pentru redactarea documentelor. Niciunul dintre cei trei investitori care au depus documentaţia de participare nu s-a precalificat pentru etapa următoare în cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfă, în urma verificării şi analizării documentelor, procesul urmând să fie reluat. Documentaţia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfă a fost depusă de compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

Preţul de pornire este acelaşi

Privatizarea CFR Marfă se realizează printr-o procedură de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.

Licitaţia pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR Marfă porneşte de la 180 milioane de euro. Termenul final pentru desemnarea ofertantului câştigător era 20 iunie 2013, conform angajamentelor stabilite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

×