x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Probleme pentru IMM INVEST Romania. Aproape 100.000 de cereri și doar 12 firme au primit credite

Probleme pentru IMM INVEST Romania. Aproape 100.000 de cereri și doar 12 firme au primit credite

14 Mai 2020   •   18:24
Probleme pentru IMM INVEST Romania. Aproape 100.000 de cereri și doar 12 firme au primit credite

Aproape 100.000 de firme au depus cereri în cadrul programului IMM INVEST Romania, dar doar 12 au primit credite de la bănci. Au fost 319 solicitari de creditare care au fost refuzate de bănci. 

”La data de 14.05, ora 11.00: 96.240 de cereri se afla inregistrate in aplicatia www.imminvest.ro, din care 48.712, reprezentand peste 52% din total cereri au fost transmise catre cele 22 de banci partenere in program. In urma analizei de solvabilitate a bancilor conform normelor interne de creditare, finantatorii au aprobat credite de investitii sau pentru capital de lucru pentru un numar de 12 IMM -uri. Un numar de 319 solicitari de creditare au primit refuz din partea bancilor, urmand ca aceste companii sa isi exercite dreptul oferit de programul IMM INVEST de a aplica pentru finantare la finantator participant in program”, se precizează într-un comunicat emis de FNGCIMM.

„Referitor la structura garantiilor colaterale ce trebuiesc constituite de IMM-uri, facem urmatoarele precizari: pentru accesarea unui credit in cadrul programului este obligatoriu constituirea de catre IMM a urmatoarelor tipuri de garantii: ipoteca legală mobiliară asupra universalităţii de bunuri mobile sau imobile si ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale conturilor deschise de beneficiar la instituţia de credit finanţatoare.

-          In cazul creditelor pentru capital de lucru, unde nu este necesara acoperirea cu garantii in proportie de 100% din valoarea creditului, nu se mai solicita alte garantii.

-          In cazul creditelor pentru investitii, in plus, se mai solicita si constituirea  ipotecii legale imobiliare şi/sau mobiliare asupra activelor finanţate din credit, astfel incat, impreuna cu garantia de stat, creditul sa fie acoperit în proporţie de cel puţin 100%.

In urma intalnirii s-au facut pasi importanti in sensul clarificarii aspectelor procedurale de acordare a finantarilor garantate, iar aceste intalniri vor continua si pe viitor, pentru a ramane conectati la nevoile reale ale antreprenorilor si pentru a consolida relatia economica intre IMM-uri, partenerii bancari si FNGCIMM, care trebuie sa devina accesibila si pe alte produse de finantare -garantare, altele decat cele disponibile prin programul IMM INVEST”, se mai precizează în comunicat.

 

×