x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Productii record de legume si fructe

Productii record de legume si fructe

22 Sep 2004   •   00:00

Agricultorii autohtoni raporteaza depasiri de plan de 10% la recolta de legume si de 15% la cea de struguri. In acelasi timp, amatorii de tuica ar putea avea probleme in procurarea materiei prime, deoarece recolta de prune este sub asteptari in unele zone ale tarii.

FLORINA ZAINESCU

Plaiurile mioritice s-au transformat intr-un corn al abundentei anul acesta. Dupa ce recolta de grau 2004 s-a dovedit a fi cea mai mare inregistrata vreodata in tara noastra, se pare ca ne asteapta productii generoase si la legume si fructe.

LEGUME. "Din aprecierile transmise de specialistii din teritoriu rezulta ca productia de legume estimata a se realiza in anul 2004 este superioara celei realizate in aceeasi perioada a anului trecut", spun reprezentantii Ministerului Agriculturii (MAPDR). Astfel, de pe cele 237,078 mii de hectare cultivate, in pietele, fabricile si camarile autohtone sunt programate sa ajunga 3,330 milioane tone de legume, din care 552,3 mii tone de rosii, 115,4 mii tone de castraveti si 718 mii tone de varza.

DEPASIRI. Ba mai mult, productia totala de legume obtinuta in 2004 va depasi cu 10% "planul" de 3,330 milioane tone. "La tomate se inregistreaza un spor de productie de circa 12%. La ceapa uscata productia estimata a se realiza este cu circa 15% mai mare decat productia programata. La fel, se inregistreaza sporuri de productie si la ardeioase, varza, castraveti, fasole de gradina, cartofi de vara si alte culturi", sustine MAPDR. In plus, datorita conditiilor meteorologice din acest an, calitatea produselor este superioara celor din anii trecuti la majoritatea culturilor .

FRUCTE. In planul facut de minister la inceputul anului este prevazut ca cele 205,3 mii hectare plantate cu pomi fructiferi si vii pentru struguri de masa sa "daruiasca" peste 1,651 milioane tone de fructe. La fructele de sezon, programul indica o recolta de 480,9 mii tone de mere, 38,2 mii tone de pere, 339,7 mii tone de prune si 94,5 mii tone de struguri. "Productia totala de fructe estimata a se realiza in anul 2004 este la nivelul programului, cu cateva exceptii. La prune in unele zone se inregistreaza productii mici din cauza ingheturilor tarzii din primavara", spun reprezentantii MAPDR.

STRUGURI

In ceea ce priveste recolta de struguri de vin, specialistii se asteapta la o productie medie de 5.196 kg/ha. Aceasta ar putea atinge 5.500-6.500 kg/ha pentru soiurile albe (mai mici pentru Sauvignon si Chardonnay) si 4.500 kg/ha la soiurile rosii (mai mici pentru Cabernet Sauvignon), conform patronatului PROVINUM. De pe cele 178.458 hectare cultivate cu soiuri de vita-de-vie vinifera s-ar putea aduna nu mai putin de 927.253 tone de struguri de vin, estimeaza MAPDR. Pana la sfarsitul lunii august, de pe cele 13.144 hectare cultivate cu vii pe rod pentru struguri de masa, au fost stranse deja 1.752 tone din soiurile cu coacere timpurie.
×
Subiecte în articol: economic tone legume