x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profiturile companiilor de petrol şi gaze au aterizat forţat în 2015

Profiturile companiilor de petrol şi gaze au aterizat forţat în 2015

18 Feb 2016   •   20:05
Profiturile companiilor de petrol şi gaze au aterizat forţat în 2015
Sursa foto: SergBob/Getty Images/iStockphoto

Reducerea cotaţiei petrolului și scăderea preţurilor la gazele naturale au lăsat urme în conturile companiilor de profil. Transgaz și Romgaz, societăţi la care statul român este acţionar majoritar, au raportat, ieri, diminuarea profitului în 2015, iar acest lucru îl va face, cu siguranţă, în perioada următoare și OMV Petrom.

Cea mai puternică diminuare a profitului a raportat-o Romgaz. Acesta a fost de 1,18 miliarde lei, în scădere cu aproape 16% faţă de anul anterior. La rândul său, Transgaz a înregistrat, anul trecut, un profit net de 487,75 milioane lei, în scădere cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut când a fost de 502,51 milioane lei.

OMV Petrom nu a făcut publice rezultatele financiare, dar reprezentanţii companiei au spus ieri că vor implementa o serie de măsuri pentru limitarea cheltuielilor de capital și reducerea costurilor operaţionale, care ar putea duce la reduceri de personal.

Fondul Proprietatea a înregistrat, în 2015, pierderi de 565,1 milioane lei, ele fiind generate, în principal, de OMV Petrom, ale cărei acţiuni au avut o evoluţie negativă.

Consumul de gaze a înregistrat, în trimestrul IV din 2015, o scădere de circa 8% faţă de perioada similară a anului 2014, iar consumul anului 2015 a fost cu 4,5% mai mic decât cel consemnat în anul precedent
 

×