x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect BNR - Restricţii la creditare

Proiect BNR - Restricţii la creditare

de Diana Rucinschi    |    09 Iul 2008   •   00:00

Banca Naţională a României încearcă să tempereze creditarea, înăsprind condiţiile de acordare a împrumuturilor pentru persoanele fizice de către bănci.



Banca Naţională a României încearcă să tempereze creditarea, înăsprind condiţiile de acordare a împrumuturilor pentru persoanele fizice de către bănci.

Astfel, potrivit unui proiect de regulament al BNR, aflat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei pînă la 16 iulie, băncile şi celelalte instituţii financiare nebancare vor trebui să calculeze gradul de îndatorare la credite pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente justificative, cum se întîmplă în prezent. Băncile vor putea lua în calcul veniturile care depăşesc cu mai mult de 20% valorile declarate la Fisc în anul anterior numai dacă clienţii pot dovedi "caracterul de continuitate" al acestora.

Regula nu se va aplica însă în cazul veniturilor exceptate de la plata contribuţiilor fiscale. De asemenea, băncile vor fi obligate să realizeze pentru fiecare potenţial client analize de tip stress test pentru evaluarea capacităţii de rambursare a creditului în condiţii nefavorabile, pe baza informaţiilor disponibile aferente unei perioade de minimum 18 luni anterior datei evaluării.

×
Subiecte în articol: economic