x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect: Lacul Vidraru, golit timp de 9 luni

Proiect: Lacul Vidraru, golit timp de 9 luni

de Mariana Zaharia    |    30 Iul 2018   •   13:10
Proiect: Lacul Vidraru, golit timp de 9 luni
Sursa foto: CCat82/Getty Images/iStockphoto

Două companii din țară și mai multe internaționale se bat pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru. Procesul va dura 6 ani, va costa Hidroelectrica 80 de milioane de euro, va necesita munca a sute de oameni, dar la final ar trebui să aducă tehnologia de producere a energiei electrice la ultimele standarde în domeniu. Numai echipamentele electromecanici ale centralei cântăresc 6.300 de tone.

 

Decizia retehnologizării a fost luată pentru că, la ora actuală, la baraj se lucrează ca acum 52 de ani când a fost pus în funcțiune. Și, deși nu au dat erori, specialiștii spun că și în producerea energiei electrice sistemele trebuie refăcute și au o durată de viață. Așadar, La Vidraru, procesul efectiv va însemna schimbarea a tot ce înseamnă element folosit la producție, de la softurile calculatoarelor până la instalații, turbine, vane  și de aceea este nevoie de 6 ani. Un timp îndelungat pentru un proces complicat, explică specialiștii. Deocamdată, se lucrează la clarificări pe  caietele de sarcini, adică la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se ocupe de retehnologizare și la ce au de făcut. Doar de această etapă se ocupă în jur de 50 de angajați ai companiei care, din birouri, verifică fiecare hârtie pusă în dosare.

Schimbarea echipamentelor și salvarea peștilor 

În teren, procesul va putea fi observat cu ochiul liber în câțiva ani, atunci când pentru o periodă de nouă luni este posibil ca lacul să fie golit și apoi umplut. Specialiștii explică faptul că trebuie să rămână un nivel scăzut al apei ca să se poată lucra la echipamentele golirii, motiv pentru care va fi oprită și producția de energie electrică. Se are în vedere și o a doua variantă prin  care să fie evitată golirea barajului, decizia urmând să fie luată după o analiză tehnică. Pentru ca mediul natural să nu fie distrus, va fi cerut avizul Ministerului Mediului, dar și al Apelor Române și al Consiliului Național al Marilor Baraje, ai căror specialiști să se ocupe de păstrarea populațiilor de pești și a faunei.

 

Barajul Vidraru a fost construit în 1965. Lacul are o suprafață de 870 de hectare, o capacitate maximă de 465 milioane mc de apă, o adâncime de 155 metri, iar barajul este înalt de 166 metri. 

×