x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiectul Elenei Udrea, cu privire la casele pentru specialişti, a fost aprobat de Guvern

Proiectul Elenei Udrea, cu privire la casele pentru specialişti, a fost aprobat de Guvern

23 Feb 2010   •   00:00

Executivul a aprobat marţi Hotărârea privind Programul 'Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti', al cărui scop este acela de a atrage specialişti în mediul rural, informează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

rogramul urmează a fi derulat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în urma propunerilor primite de la autorităţile administraţiei publice locale, cu finanţare din surse ale bugetului de stat alocate cu această destinaţie prin bugetul MDRT.

Acesta prevede construirea a câte zece locuinţe de serviciu în fiecare comună din România, în mod excepţional numărul acestora putându-se ridica la maximum 15, acolo unde sunt înregistrate mai multe cereri în acest sens. Locuinţele urmează a fi distribuite spre închiriere tinerilor specialişti care decid să îşi desfăşoare activitatea în comunitatea respectivă şi care nu deţin în proprietate o locuinţă aflată în perimetrul comunei.

Cele zece locuinţe urmează a fi repartizate prioritar tinerilor specialişti cu vârsta sub 35 de ani, personalului didactic (minimum 50 la sută), medicilor şi asistenţilor medicali şi poliţiştilor, acolo unde este cazul.

Autorităţile locale vor pune la dispoziţie loturi de teren de minimum 500 mp pentru construirea fiecărei locuinţe. Casele vor avea suprafaţa construit desfăşurată de 100 mp pentru locuinţele cu două camere, respectiv de 120 mp pentru locuinţele cu tei camere. Utilităţile şi dotările tehnico-edilitare se vor realizează prin obiective de investiţii promovate de consiliile locale ale comunelor, în corelare cu programul de construcţie de case pentru specialişti sau prin includerea în programe specifice derulate de MDRT.

Închirierea locuinţelor construite prin acest program se va face în condiţiile prevăzute de Legea locuinţei, terenul aferent urmând a fi dat în folosinţă gratuită chiriaşului. Acolo unde se consideră oportun, consiliile locale pot hotărî achitarea chiriei din bugetele locale, în condiţiile legii. Contractele de închiriere vor fi valabile exclusiv pe timpul desfăşurării activităţii profesionale a beneficiarilor în comunitatea respectivă. Casele construite prin program vor aparţine exclusiv domeniului public şi nu vor putea fi vândute.

Programul va fi derulat din a doua parte a anului, în circa 2.500 de comune, costul construirii unei astfel de locuinţe fiind estimat la 30.000 - 35.000 de euro.

Sumele pentru finanţarea programului se ridică la circa 500 milioane de euro, în prima fază, iar costul total pentru toate cele 2.500 de localităţi ar putea ajunge la un miliard de euro, preciza, săptămâna trecută, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.


×
Subiecte în articol: redactie