x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Peste 155.000 de persoane s-au înscris în programul "Rabla pentru electrocasnice"

Peste 155.000 de persoane s-au înscris în programul "Rabla pentru electrocasnice"

20 Mai 2021   •   15:13
Peste 155.000 de persoane s-au înscris în programul "Rabla pentru electrocasnice"

În Programul "Rabla pentru electrocasnice" s-au înscris circa 155.000 de persoane. Începând de vineri, aceștia vor putea să rezerve voucherele pentru primele trei categorii de produse, a anunțat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Sunt peste 155.000 de persoane care s-au înscris la "Rabla pentru electrocasnice". Până astăzi, la ora 24:00, aceste înscrieri pot fi efectuate şi invit potenţialii beneficiari să folosească această zile. Vineri, începem cu primul lot de aparatură electrocasnică la care se alocă voucherele pentru maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi apartură frigorifică. Vom putea aloca peste 70.000 de vouchere pentru cele trei categorii. Există un buget de 30 de milioane de lei pentru această primă etapă şi invităm beneficiarii să-şi rezerve voucherele începând de mâine ", a spus demnitarul.

Programul "Rabla pentru electrocasnice" 2021 a început pe 14 mai, cu perioada de înscriere a persoanelor fizice, care potobțiine unul sau mai multe vouchere.
"Înscrierea solicitanţilor în Program constă în crearea contului de utilizator, pentru care se introduc următoarele date: nume, prenume, localitate şi judeţ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail şi numărul de telefon valid. Beneficiarul are obligaţia de a încărca CI/BI şi declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM până la momentul utilizării voucherului. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi, prima categorie fiind cea a maşinilor de spălat rufe/vase şi a frigiderelor/congelatoarelor. Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective", a transmis Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Se va desfăşura etapizat: înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai - 20 mai); etapa I: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (21 mai - 3 iunie); etapa II: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (4 - 17 iunie); etapa III: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (18 iunie - 1 iulie).

Echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D; 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E; 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică E; 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete.

Bugetul alocat ediţiei din acest an a programului "Rabla pentru electrocasnice" este de 75 milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.

×
Subiecte în articol: rabla pentru electrocasnice