Rafinăria de ţiţei Crişana, din comuna bihoreană Suplacu de Barcău, şi-a reluat producţia de după ce a fost oprită timp de cinci ani, perioadă în care a fost chiar pe punctul de a fi închisă definitiv.
Aceasta a fost deţinută de compania Petrolsub şi a fost închisă în 2005 din cauza datoriilor neplătite pentru ţiţeiul furnizat de Petrom. Aceasta este exact şI societatea cea care a falimentul.Ulterior au existat doi ani de licitaţii şi negocieri de vânzare cu grupuri precum MOL (Ungaria), Lotos (Polonia), Lukoil (Rusia), BHG (Austria). Dar toate acestea au refuzat preluarea din cauza datoriilor mari. Ulterior, în 2008, rafinăria a fost cumpărate de societatea italo-română Ecodiesel, care a investit 20 de milioane de euro în modernizare.
"Rafinăria a fost complet modernizată. S-au ecologizat toate perimetrele, s-au curăţat depozitele de materii prime şi produse finite, s-au eliminat toate scurgerile de ţiţei de pe toate platformele interioare, ceea ce a fost o muncă de Sisisf, care a necesitat verificarea fiecărui centimetru de ţeavă. Am modernizat staţia de tratare a apei şi sistemul de control şi monitorizare a instalaţiilor de rafinare, am implementat un sistem de management al calităţii şi multe altele. De altfel, suntem singura rafinărie din ţară care îndeplineşte toate normele de mediu europene", a anunţat Teodor Cladovan, directorul general al rafinăriei la inaugurare.
În prezent lucrează 190 de muncitori în unitate, dar în lunile următoare numărul acestora se va dubla. La Suplacu de Barcău se prelucrează 800 de tone de ţiţei pe zi, dar din luna august producţia prognozată este de 1.200 de tone zilnic, adică aproape de capacitatea maximă proiectată, care este de 1.600 de tone pe zi. Aproape toată producţia va fi exportată Italia. Directorul tehnic Gheorghe Furtosspune că Petrom refuză să furnizeze ţiţei societăţii Ecodiesel.