x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RĂZBOIUL GAZELOR/Gazprom a dat, Naftogaz a luat

RĂZBOIUL GAZELOR/Gazprom a dat, Naftogaz a luat

de Gabriela Antoniu    |    14 Ian 2009   •   00:00

Gazprom a reluat ieri-dimineaţă livrările de gaze naturale către Europa, însă Naftogaz a blocat trecerea gazului din cauza "condiţiilor de tranzit inacceptabile", cerute de ruşi.



Naftogaz reclamă că reluarea tranzitului de gaze şi punerea instalaţiilor în funcţiune ar trebui făcută utilizând gaz metan care nu este al său, în vreme ce Gazprom nu doreşte ca operaţiunile să fie executate cu marfa sa, şi că este obligaţia părţii ucrainene.

Valentin Zemlianski, purtătorul de cuvânt al Naftogaz, a precizat că societatea are nevoie de 20 de milioane de metri cubi de gaze pentru problemele tehnice întâmpinate, transmite Ria Novosti. Gazprom a spus că Ucraina trebuie să îşi folosească propriul "gaz tehnic" sau să cumpere resursele lipsă.

Comisia Europeană a anunţat că Ucraina primeşte foarte puţin gaz sau deloc şi că experţii săi nu au acces complet la staţiile de pompare.

DISCUŢIE PUTIN-BĂSESCU
Pe de altă parte, premierul rus Vladimir Putin l-a sunat aseară pe preşedintele Traian Băsescu şi au discutat pe tema gazelor. "Putin i-a transmis preşedintelui României că Ucraina blochează gazul care tranzitează teritoriul său şi care este destinat clienţilor europeni, că gazul rusesc al cărui tranzit a fost reluat parţial marţi dimineaţă nu trece prin reţeaua de distribuţie ucraineană, care rămâne închisă", a anunţat serviciul de presă al Guvernului rus, citat de agenţia RIA Novosti şi preluat de Mediafax . "Preşedintele român s-a declarat serios preocupat şi a indicat că împărtăşeşte poziţia Rusiei privind responsabilitatea Ucrainei pentru blocarea tranzitului gazului spre Europa", adaugă sursa citată. Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, a confirmat pentru Agerpres că Băsescu a fost sunat de Putin pentru o informare cu privire la furnizarea de gaze de către Rusia.

×
Subiecte în articol: economic