x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reorganizarea agenţiilor determină concedierea a peste 7.800 de angajaţi

Reorganizarea agenţiilor determină concedierea a peste 7.800 de angajaţi

08 Sep 2009   •   00:00

Peste 7.800 de persoane vor fi concediate până la sfârşitul anului prin restructurarea celor 223 de agenţii guvernamentale, angajaţii disponibilizaţi urmând să primească plăţi compensatorii în cuantum de minimum un salariu, negociat conform Codului Muncii şi contractului colectiv de muncă.



În total, prin restructurarea agenţiilor vor fi reduse 9.321 de posturi, dintre care 8.526 sunt prevăzute în proiectul de lege de restructurare a instituţiilor publice, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, a declarat consilierul de stat al premierului Cătălin Baba. Alte 258 de posturi au fost desfiinţate printr-un memorandum aprobat de Guvern la 12 august, prin care sunt restructurate opt institute de cercetare-dezvoltare din subordinea ministerelor Comunicaţiilor, Dezvoltării, Muncii şi Sănătăţii. La acestea se adaugă 477 de posturi pentru care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a luat deja decizia desfiinţării, în timp ce Ministerul Justiţiei şi-a redus din structurile proprii 60 de posturi.

Din totalul celor 9.321 de posturi desfiinţate, doar aproximativ 1.500 de locuri sunt vacante, celelalte posturi urmând să fie eliminate prin concedierea angajaţilor. Acestor funcţionari din agenţii li se vor adaugă alţi 5.416 angajaţi din companiile şi regiile autonome subordonate Ministerului Economiei, care vor fi concediaţi până la sfârşitul anului. Potrivit consilierului de stat, procedurile de concediere vor dura cel puţin 60 de zile de a data intrării în vigoare a legii de restructurare a agenţiilor.

Cătălin Baba a afirmat că ordonatorii de credite vor negocia cu persoanele disponibilizate pentru acordarea de plăţi compensatorii, care vor porni de la minimum un salariu lunar, conform contractului colectiv de muncă pe ramură. În cazul în care există contracte colective de muncă pe instituţie care prevăd şi peste 12 salarii compensatorii, despăgubirile vor respecta prevederile acestor contracte, a spus consilierul de stat. Persoanelor concediate ar putea totodată să li se propună şi transferul la alte instituţii care au nevoie de personal sau reconversia profesională.

Baba a mai precizat că procesul de restructurare se poate prelungi până la începutul anului viitor, ţinând cont că pe lângă concedieri vor mai avea loc proceduri de predare-primire, de eliberare de sedii, preluare de clădiri şi parcuri auto.

Reprezentantul Guvernului a declarat totodată că, prin aceste disponibilizări, se va realiza o economie de aproximativ 50 milioane de euro anual doar din reducerea cheltuielilor salariale. Transferarea veniturilor proprii ale agenţiilor la bugetul de stat, aşa cum este prevăzut în proiectul de lege al Guvernului, ar putea însemna însă resurse bugetare suplimentare cuprinse între 800 milioane de euro şi un miliard de euro.

Guvernul a decis ca, din totalul celor 223 de agenţii, să continue să funcţioneze doar 112 structuri, dintre care 33 sunt instituţii reglementate prin acordurile cu Uniunea Europeană, proces care va impune şi concedierea unor angajaţi. Conform deciziei Guvernului, cele mai multe posturi vor fi tăiate de la Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (1.092 de locuri), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (920 de posturi), Inspecţia Muncii (808 locuri), Arhivele Naţionale (548 de posturi), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (513 posturi).

×
Subiecte în articol: economic