x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rezerva BNR nu e pentru pensii

Rezerva BNR nu e pentru pensii

de Daniela Ivan    |    16 Iul 2010   •   00:00
Rezerva BNR nu e pentru pensii
Sursa foto: Lucian Tudose/Agerpres

România nu poate plăti pensiile din rezervele valutare, deşi acestea au urcat la finele primului semestru la 35 miliarde de euro, deoarece legislaţia europeană ne interzice total, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) la un seminar economic.



"Articolul 123 din Tratatul de Aderare interzice băncilor centrale orice fel de finanţare a deficitului din rezerve. Un buget poate cheltui cât încasează plus cât se poate împrumuta", a spus Isărescu. Interdicţia este inclusă şi în articolul 7 din legea privind statutul BNR. Banii din rezerve sunt total diferiţi de bugetul de stat. Dacă România ar utiliza rezerva internaţională, formată din cea valutară plus aur, la plata pensiilor ar consuma-o într-un an şi după aceea nici bani n-ar mai avea şi nici să se împrumute n-ar mai putea.

"Este straniu că utilizarea rezervelor valutare în alte scopuri a fost propusă de nişte parlamentari. (...) Partidele politice să îşi ia consilieri juridici, noi la BNR avem, şi bineînţeles un consilier financiar sau cel puţin un consilier de aritmetică", a completat Isărescu.
La data de 6 mai, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat că Guvernul ar putea accesa în cazuri de maximă urgenţă fonduri din rezerva BNR. "În ultimă instanţă, ne putem atinge şi de bani din rezerva BNR", declara Frunda în emisiunea "Sinteza Zilei" de la Antena 3. Numai statele aflate în pragul colapsului şi, eventual, din lumea a treia au utilizat de-a lungul timpului astfel de măsuri extreme pentru a nu intra în incapacitate de plăţi.

Rezerva băncii centrale a fost "pândită" de mai multe ori în ultimii doi ani de criză de politicieni. Ideea a mai fost vehiculată şi anul trecut, când mai mulţi membri ai Cabinetului Boc au cerut folosirea unei părţi a rezervelor valutare de la BNR pentru investiţii. În acest an, Mediafax a obţinut o variantă de proiect pentru înfiinţarea Fondului Român de Investiţii. Acesta ar fi trebuit să fie alimentat, pe lângă pachete minoritare, cu acţiunile deţinute de statul român la societăţile sale, şi cu bani de la CEC Bank şi din rezerva BNR.

Statul român dacă nu-şi reduce cheltuielile şi nu intră într-o anumită rigoare se va împrumuta din ce în ce mai puţin pentru că băncile stau să se gândească pe cine împrumută, şi în curând statul n-o să mai poată lua bani la dobânzi de 7%-8% pentru că nu are credibilitate, a avertizat guvernatorul. "Numai deficitul bugetului de asigurări sociale este de trei miliarde de euro. Acest deficit este structural, nu temporar. Dacă nu-l corectezi, va trebui să plăteşti în fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru că va creşte", a exemplificat el. Scopul rezervelor internaţionale în valută şi aur este tocmai de a spori credibilitatea unui stat şi pentru a-i oferi posibilitatea să se împrumute în condiţii bune pe pieţele internaţionale. Isărescu a mai precizat că România trebuie să caute în acest an 8-9 miliarde de euro, atât de pe piaţa internă, cât şi de pe cea externă pentru a-şi susţine operaţiunile.

Cu toate acestea, BNR a contribuit la plata pensiilor românilor. Anul trecut, banca centrală a realizat un profit brut de 4,6 miliarde de lei, aproximativ 1,1 miliarde de euro, însă rezultatul net a fost 300 de milioane de lei. Din aceşti bani, BNR a vărsat 80% la bugetul statului, ceea ce echivalează cu plata a 150.000 de pensii medii. "E o manieră inteligentă prin care se poate folosi rezerva la plata pensiilor", a indicat Isărescu.

Guvernatorul se gândeşte să reducă rezervele minime obligatorii pe care băncile comerciale le ţin la BNR, de la 25% la 20%. În acest mod s-ar elibera 1,5 miliarde de euro, bani care ar ajunge la bănci şi cu care acestea ar putea impulsiona creditarea. Dacă se raportează rezerva BNR la produsul intern brut (PIB) al ţării noastre, raportul este de 27%. În acest fel, România stă mult mai bine decât state avansate, precum SUA.
Rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este de 106,3 tone iar oficialii băncii centrale se gândesc să o expună atât în ţără, cât şi în străinătate pentru a elimina zvonurile apărute recent cum că aurul nu ar mai exista.

×
Subiecte în articol: economic