x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ROBOR scade după mesajul guvernatorului BNR către bănci

ROBOR scade după mesajul guvernatorului BNR către bănci

10 Aug 2022   •   11:30
ROBOR scade după mesajul guvernatorului BNR către bănci

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat în calculul costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut astăzi la 8,06% pe an, de la 8,14% pe an, în ședința precedentă, arată datele BNR.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni se situa la 3,02% pe an.

Indicele ROBOR la 6 luni, ufolsit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a redus la 8,21% pe an, de la 8,27%, în  ziua anterioară.

Indicele ROBOR la 12 luni a coborât la 8,33% pe an, de la 8,36% pe an, marţi.

IRCC se situează la 2,65% pe an, calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, faţă de 1,86% pe an în urmă cu trei luni.

Scăderea indicilor ROBOR vine la o zi după prezentarea de către guvernatorul BNR a Raportului asupra inflației, în care acesta a criticat băncile că "au cam sărit calul" cu ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.
"De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a spus Mugur Isărescu.

Acestea le-a transmis băncilor să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele BNR. 

×
Subiecte în articol: robor