Potrivit unui studiu al Ernst&Young, în 2009, ţara noastră a înregistrat faţă de anul anterior o scădere semnificativă atât a numărului de proiecte de investiţii, cât şi a numărului de locuri de muncă create. În ciuda acestei scăderi, investitorii străini consideră că România este în continuare foarte atractivă pentru proiectele industriale.
Marea Britanie este principala destinaţie din Europa a investiţiilor străine directe, potrivit Studiului privind Atractivitatea Investiţională a Europei Ernst&Young, citat de Wall-Street. Numărul de proiecte din Marea Britanie a scăzut cu doar 1%, până la 678, care au creat 20.017 locuri de muncă.
Nici Franţa nu stă rău, păstrându-şi poziţia a doua în top, prin atragerea a 528 de proiecte de investiţii, în creştere cu 1% faţă de 2008.
Cu 418 proiecte de investiţii, Germania, ocupă locul 3 în clasament, ce reprezintă o creştere de 7% faţă de anul anterior.
Acelaşi studiu anunţă că economia Spaniei, care ocupă locul 4 în top, a fost puternic afectată în 2009, diminuarea numărului de proiecte investiţionale nefiind deloc surprinzătoare. Acelaşi situaţie o regăsim şi în cazul Irlandei, care ocupă locul 10 în clasament.
În topul destinaţiilor pentru investiţiile străine directe, realizat de Ernst&Young, Rusia ocupă locul 5, cu 170 de proiecte de investiţii realizare anul trecut, adică o creştere de 19% faţă de 2008.
Următoarele locuri în clasament sunt ocupate de Belgia, Olanda, Polonia, Italia şi Irlanda.
Ţara noastră se situaeză pe locul 11, înregistrând o scădere semnificativă atât a numărului de proiecte de investiţii, cât şi a numărului de locuri de muncă create. A atras 75 de proiecte de investiţii străine directe, reprezentând 2% din totalul de proiecte din Europa, dar a generat 6.384 de locuri de muncă, 5% din totalul european.
Ca numar de proiecte, România a depăşit anul trecut ţări ca Elveţia, Ungaria, Suedia sau Austria.
Citește pe Antena3.ro