Piata romaneasca de conserve din legume si fructe se ridica la peste 150 de milioane de euro, conform declaratiilor facute de omul de afeceri Dan Mutu, care detine o fabrica de profil la Raureni. Vestea rea este ca 45% din consumul de conserve este din importurt, in ciuda potentialului urias pe care Romania il are.
Industria de profil este formata din cateva fabrici locale, care au un mare potential de dezvoltare. In afara celei de la Raureni, mai exista Leader International, Marathon, dar si fabricile de conserve de la Fetesti si Buftea.
'Pot spune ca am destula experienta in productia de conserve din legume, siropuri si dulceturi din fructe, pentru ca in anii de liceu faceam practica la Raureni. Am cumparat fabrica in 2008 cu 4,5 milioane de euro si pana astazi am mai investit aici inca cinci milioane, astfel ca acum avem una dintre cele mai moderne unitati de productie cu acest profil din tara. Cred ca in 2011 vom avea o cifra de afaceri de 6 milioane de euro, iar in 2012 vanzarile vor creste cu 20%“, ne-a declarat Dan Mutu. Acesta a mai precizat ca, in acest an, conservele de legume au reprezentat 47% din totalul productiei, otetul - 18%, gemul - 16%, dulceata 8% si siropurile – 2%. 'Produsul nostru forte este dulceata, dar conservele se vand cel mai bine, pentru ca sunt ieftine. O zacusca asigura masa unui om, si asta conteaza in perioadele de criza. Totul tine de puterea de cumparare a romanilor“, a explicat directorul comercial al grupului Annabella, din care face parte si fabrica din Raureni, Ioan Deac. Peste 10% din productia din ultimul an a fost destinata exporturilor, in principal in tari precum Germania, Austria, Italia, Spania si Israel. 'Am reusit sa intram chiar si pe piata din Rusia", a spus Dorina Mutu, sotia si asociatul omului de afaceri.