x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii, stresaţi de şefi şi salariile mici

Românii, stresaţi de şefi şi salariile mici

18 Noi 2010   •   19:59

Românii sunt stresaţi din cauza şefilor, a salariilor mici şi a condiţiilor de muncă. Astfel, aproape o treime dintre români (30,93%) se declară stresaţi de nivelul salariului pe care îl au la locul de muncă, în timp ce un sfert dintre angajaţi (24,66%) consideră că şeful este cel mai important factor de stres la job, relevă cel mai recent studiu realizat de site-ul de recrutare Myjob, potrivit Agerpres. Şeful constituie factorul predominant de stres pentru respondenţii cu studii superioare şi postuniversitare, în timp ce salariul este sursă de griji pentru angajaţii cu studii medii şi cei cu specializări de tip doctoral sau MBA.

Angajaţii din Audit nu sunt deloc stresaţi de salariu şi program, ci de şefi (40%), condiţii (40%) şi colegi (20%), în timp ce lucrătorii din industrie uşoară/confecţii se plâng de mediul de lucru (42,35%). Cum era de aşteptat, angajaţii din Guvern/instituţii sunt deranjaţi de salariu în proporţie de peste 45%, urmaţi de cei care lucrează în agricultură şi silvicultură (42%), serviciul militar/pază şi protecţie (38,2%). Interesant este că şi angajaţii din IT&C, precum şi petrochimiştii sunt stresaţi tot de salariu, în timp ce românii care lucrează în educaţie declară factori de stres la job şeful şi mediul de lucru. Angajaţii sunt cel mai puţin deranjaţi la job de ceilalţi colegi, aceştia reprezentând un factor de stres doar pentru şapte procente dintre cei chestionaţi.

Rezultatele relevă că bărbaţii sunt stresaţi într-o mai mare măsură de salariu decât femeile (33%, respectiv 25%), care acordă o mai mare importanţă mediului de lucru (29%). Românii intervievaţi cred că mediul de lucru constituie un factor de stres în proporţie de 20%, în timp ce alţi 17,41% dintre participanţii la studiu afirmă că sunt stresaţi de programul de muncă. Într-un sondaj similar efectuat în prima parte a lunii noiembrie 2009, respondenţii declarau în proporţie de 47,96% că nu sunt deloc stresaţi la locul de muncă, pentru restul, principalii factori de stres fiind mediul de lucru (16%), salariul (13%) şi şeful (11%). Studiul s-a desfăşurat online la nivel naţional, în intervalul 25 octombrie-15 noiembrie 2010, pe un eşantion reprezentativ de 3.523 de respondenţi.

×
Subiecte în articol: economia