x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romgaz, la maximul istoric de 20 de miliarde de lei la Bursa de la Bucureşti

Romgaz, la maximul istoric de 20 de miliarde de lei la Bursa de la Bucureşti

28 Iun 2022   •   10:00
Romgaz, la maximul istoric de 20 de miliarde de lei la Bursa de la Bucureşti

Romgaz, la maximul istoric de 20 de miliarde de lei la Bursa de la Bucureşti. De la începutul anului 2022 acţiunile au plus 33% pe o bursă în creştere cu 3%. „Anul 2022 este clar al Romgaz”.

Cu 2% s-au apreciat luni acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG), la preţul de 51,7 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că societatea la care statul român prin Ministerul Energiei are controlul majoritar a ajuns la o valoare istorică la Bursa de la Bucureşti, respectiv o capitalizare de 20 mld. lei (4 mld. euro), potrivit datelor agregate de ZF din platforma BVB.

Astfel, de la începutul anului 2022 încoace acţiunile SNG s-au apreciat cu 33% fiind cele mai performante din cele 20 din structura indicelui principal BET, pe o bursă în creştere prin prisma BET-TR cu 2,82%. Printre factorii care au stat la creşterea Romgaz se numără profitabilitatea companiei determinată de preţul ridicat al gazelor, dar şi câştigarea proiectului de exploatare de gaze naturale în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

„Anul 2022 este clar anul Romgaz”, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring. Pe 5 iulie este data ex-dividend, deci cei care vor avea dividend pe 4 iulie vor avea un dividend de circa 7%. „Mă aştept în continuare să performeze destul de bine în S2 ţinând cont de preţurile la gaze”.

Chiar dacă a vândut o cantitate de gaze în T1/2022 mai redusă cu 17% faţă de T1/2021, iar producţia a scăzut cu 0,3%, Romgaz, producător şi furnizor de gaze naturale controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a raportat rezultate financiare record în primele trei luni ale anului pe fondul scumpirilor fără precedent pe piaţa de energie.

Astfel, Romgaz a raportat pentru T1/2022 un profit net de 980 mil. lei, în creştere cu 111% faţă de primele trei luni din 2021, în timp ce afacerile s-au majorat cu 196%, la circa 3,93 miliarde de lei. Rezultatele, deşi au o dinamică extraordinară, au venit conform aşteptărilor, spun analiştii.

Potrivit INS, gazele naturale s-au scumpit cu 86% în ultimul an, ceea ce a stat în mare parte la baza celei mai mari inflaţii din ultimii aproape 20 de ani.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: romgaz