x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Roșiile sunt premiante la subvenții

Roșiile sunt premiante la subvenții

de Andreea Stroe    |    17 Iun 2016   •   09:10
Roșiile sunt premiante la subvenții
Sursa foto: BrilliantEye/Getty Images/iStockphoto

Cine a mizat pe culturile de roșii a făcut cea mai bună afacere pentru că subvenția la tomate ajunge anul acesta la aproape 11 mii de euro la hectar. Recordul are legătură cu faptul că banii veniți de la Uniunea Europeană ca sprijin cuplat pentru sectorul vegetal se împart la mai puțini fermieri. Mulți dintre producători nu au mai îndeplinit criteriile de eligibilitate.

Ministrul Achim Irimescu a anunțat că anul acesta subvenția la hectar pentru roșiile de câmp este de şapte ori mai mare decât suma calculată inițial. “Vă spun că pentru un hectar de tomate din câmp voi da 10.800 euro. La 300 de hectare se obține o sumă frumoasă pentru fermier. Aici nu e glumă. Trebuie să dau banii ăștia. Dacă nu, îi trimit din nou la Bruxelles. Îmi asum această decizie de a da o subvenție în acest cuantum”, a precizat ministrul Agriculturii.

Mulţi producători fără sprijin

Trebuie spus însă că anul acesta mulți producători nu au mai îndeplinit criteriile de eligibilitate şi deci nu vor primi subvenţii. Prognozele inițiale vorbeau de o subvenție la tomate de 1.500 euro. Irimescu spune că s-a ajuns ca suma să depășească 10.000 euro, din cauza condițiilor aberante de eligibilitate impuse fermierilor pentru a putea beneficia de sprijinul cuplat. Este vorba despre înființarea culturilor de tomate pentru industrie folosind doar sămânță certificată. Din cele 1.200 de hectare ce se prognozau a fi cultivate în 2015 cu tomate pentru industrializare, eligibile la plată au rămas numai 166,66 hectare.

 

 

×