x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusia vrea să taie petrolul Europei

Rusia vrea să taie petrolul Europei

30 Aug 2008   •   00:00

Rusia a cerut companiilor petroliere să fie gata să oprească luni furnizarea de petrol către Uniunea Europeană. Măsura ar trebui să survină în momentul în care la summitul de urgenţă al UE se vor decide posibile sanţiuni asupra sa, potrivit unor surse autorizate citate de citate de ziarul britanic The Telegraph.



Rusia a cerut companiilor petroliere să fie gata să oprească luni furnizarea de petrol către Uniunea Europeană. Măsura ar trebui să survină în momentul în care la summitul de urgenţă al UE se vor decide posibile sanţiuni asupra sa, potrivit unor surse autorizate citate de citate de ziarul britanic The Telegraph. Pe lîngă aceasta şi companiei Lukoil, care este privată, i s-ar fi pus în vedere sistarea furnizării prin conducta Dujba (“Prietenie” în limba rusă ­ n.r.) către Ucraina şi Polonia, iar directorii companiei au fost puşi în alertă pentru perioada sfîrşitului de săptămînă. Răspunsul Rusiei ar fi motivat şi de manevrele militare ale NATO în Marea Neagră, mai precizează ziarul citat.

RECORDURI.
Orice evidenţă a faptului că Moscova va folosi arma economică pentru a intimida Occidentul ar putea inflama pieţele de energie şi produse primare. Barilul de petrol livrat în SUA a urcat la 119 dolari în urmă cu două zile, după avertismentele legate de uraganul Gustav din Golful Mexicului. O posibilă oprire a furnizării ar putea duce petrolul la niveluri record de 150 dolari pe baril sau chiar 200 de dolari, conform publicaţiei. Criza creditelor răspîndindu-se deja între SUA şi Europa, posibila sistare va zgudui pieţele financiare. Sergei Ivanov, ministrul de Externe rus a acuzat UE de “imaginaţie bolnavă” după anunţarea posibilitaţii de sancţionare a Rusiei.

RĂZBOI ECONOMIC. Armată cu o rezervă de 580 de miliarde de dolari, a treia după mărime din lume, Rusia nu se teme de nimic, inclusiv de perspectiva unui Război Rece, după cum a precizat preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Luna trecută, Cehiei i-a fost redusă la jumătate furnizarea de petrol, după ce a semnat pentru amplasarea unei staţii radar pentru scutul american antirachetă. În 2006, Transneft a oprit livrarea de petrol către rafinăria Mazeikiu Nafta din Lituania, după ce a fost cumpărată de grupul polonez PKN Orlen, deşi era dorită şi de grupurile ruseşti Rosneft şi Lukoil. Livrările nu s-au reluat niciodată. Furnizarea a mai fost oprită şi către Estonia în mai 2007, după o dispută cu Rusia ca urmare a memorialelor Armatei Roşii. Letonia a suferit şi ea opriri în 2005 şi 2006, în urma disputelor pentru controlul terminalelor de la Ventspils.

LICHIDITATE. Deşi Rusia şi-ar pierde veniturile în urma tăierii transportului de petrol către Europa, Kremlinul speră să recupereze o parte din bani ca urmare a preţurilor mari ce vor veni. Rusia exportă 6,5 milioane de barili pe zi, frunizînd UE 26% din petrolul folosit şi 29% din gazele naturale. Deşi statul rus este bogat, sectorul privat este în mod masiv dependent de investitorii străini. Piaţa internă a obligaţiunilor este minusculă, de numai 60 de miliarde de dolari. Companiile ruse îşi finanţează afacerile de pe pieţele internaţionale. Străinii deţin jumătate din datoria de un trilion de dolari. “Investitorii locali sînt speriaţi. Ei văd cum străinii pleacă, aşa că acum nici eu nu vor atinge nimic, Impactul asupra pieţelor financiare este sever”, a spus Michael Ganske, expert pentru Rusia al Commerzbank. El a adăugat că Rusia traversează acum o criză de lichidităţi.

×
Subiecte în articol: economic Rusia