Banca de investiţii rusă Renaissance, în consorţiu cu BT Securities (divizia de brokeraj a Băncii Transilvania), EFG Securities (divizia de brokeraj a grupului elen EFG, proprietarul Bancpost) şi Romcapital au obţinut cel mai mare punctaj la licitaţia organizată de stat pentru alegerea intermediarului la vânzarea a 9,8% din Petrom, potrivit ministerului Economiei.
"Acţiunea a fost finalizată cu succes, având în vedere că, la o valoare estimată a tranzacţiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimările pieţei, situate undeva la 4-5 milioane de euro", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Surpriza vine din faptul ca oferta financiara inaintata de rusi se situeaza cu putin peste pragul de un milion de euro (onorariul ce va fi incasat de catre consortiul ce va scoate pachetul Petrom la vanzare pe Bursa), valoare cu aproape o treime sub cea a unor contracandidati extrem de puternici precum Goldman Sachs, cea mai mare banca de investitii din lume, Morgan Stanley sau UBS, in faza finala fiind de asemenea si consortiul Alpha Bank cu Nomura.
Oferta a depăşit competitorii acumulând 92,5 puncte din 100, pe locul al doilea clasându-se consorţiul Goldman Sachs - UniCredit CA IB Securities, cu 68,6 puncte.
"Oferta care a întrunit cel mai mare punctaj total şi care a fost declarată Ofertă câştigătoare este oferta Sindicatului de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited; EFG Eurobank Securities; BT Securities; Romcapital, care a fost declarat Ofertant selectat. Oferta câştigatoare a întrunit 92,5 puncte (dintr-un total de 100 posibile). Oferta Financiară depusă de Ofertantul selectat reprezintă 0,325% din suma totală rezultată din valoarea acţiunilor în cadrul ofertei publice secundare", se mai arată în comunicat.
Pe poziţia a treia s-a plasat consorţiul Nomura - Alpha, cu 67,7 puncte, iar al patrulea punctaj a fost obţinut de Raiffeisen Capital&Investments, Morgan Stanley şi Raiffeisen Centrobank. Cel mai mic punctaj dintre cei cinci competitori rămaşi în cursă l-a avut consorţiul ING Bank - UBS, potrivit surselor.
OPSPI a analizat într-o primă fază oferta tehnică depusă de şase consorţii.
În ultima fază de selecţie au fost deschise şi ofertele financiare, iar punctajul final a fost format în proporţii egale (50%-50%).
Renaissance Capital este cea mai mare bancă de investitţii din Rusia. Aceasta este deţinută în proporţie de 50% de oligarhul rus Mikhail Prokhorov, care a cumpărat titlurile respective în septembrie 2008, când în haosul crizei, acţiunile scădeau pe burse. Anterior, banca respinsese cu 18 luni înainte o ofertă de 4 miliarde de dolari de la VTB, o bancă de stat din Rusia.