Mai multe companii şi consorţii străine vor să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, o afacere de 4 miliarde de euro cu termen de predare în 2017. Asta în timp ce alte companii vor să iasă din afacere CEZ luându-şi deja bagajele din proiect, iar RWE a renunţat în proporţie de 90%.
EnergoNuclear, controlată de statul român, a primit trei scrisori de intenţie, una din partea ruşilor de la Atomtechnoprom, în consorţiu cu alte patru companii din această ţară; una din partea americanilor de la Bechtel International şi alta de la un alt consorţiu, format din Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare şi Elcomex. Atomtechnoprom este o societate închisă pe acţiuni care proiectează şi livrează echipamente pentru staţiile nucleare din Federaţia Rusă. Celelalte companii din consorţiu sunt Concert Titan-2, Injtransstroy Corporation, Mostovik, Production and Scientific Union – Electrotechnic Company Saint Petersburg.
Ansaldo Nucleare a realizat împreună cu AECL Canada lucrările la reactorul 2. Lucrările au fost contractate în 2003, iar unitatea a intrat în funcţiune în 2007. Elcomex a fost deţinută de omul de afaceri Ion Grecu, care a vândut 80% din acţiuni către compania elveţiană Repower. Firma avea în acel an venituri de 296,5 milioane de lei şi un profit net de 1,9 milioane de lei, potrivit raportărilor de la Registrul Comerţului. Prin preluarea Elcomex EN, Repower vrea să aprovizioneze cu energie clienţi finali de pe segmentul IMM-urilor din România, cu un consum individual de 0,5-20 GWh anual. Valoarea tranzacţiei nu a fost menţionată.
În 2009, traderul Elcomex a vândut 1 TWh, circa 6% din piaţa românească. Lavalin Nuclear este o firmă de inginerie înfiinţată în 1911, cu sediul în Montreal, Canada. Bechtel este constructorul Autostrăzii Transilvania. Construcţia a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost oprite în 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. Compania realizează lucrările de la autostradă prin subcontractori şi a fost în centrul unor scandaluri în ultimii ani, din cauza preţului mare la care s-a ajuns şi a calităţii.
Statul român deţine 60,15% din EnergoNuclear, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) şi GDF SUEZ (Franţa), fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola (Spania) deţin câte 6,2% din acţiuni. Cele două unităţi nucleare vor cumula aproximativ 1.400 MW. Primele două unităţi ale centralei produc 17% din totalul din România. Autorităţile vor să renegocieze cu investitorii străini participaţia, după ce au rămas fără bani. Din cele 4 miliarde de euro, cât este estimată construcţia, Nuclearelectrica trebuie să pluseze mai mult de 2,4 miliarde de euro.