x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sacele - Santierul ANL, blocat de consiliu

Sacele - Santierul ANL, blocat de consiliu

22 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Proprietarii de case ANL din santierul de la Sacele sunt nemultumiti de ritmul lent al lucrarilor. Astazi sunt gata doua-trei case, dar oamenii nu se pot muta inca deoarece nu au nici lumina, nici apa, nici canalizare.
DANIELA IVAN

Stirea ca pe dealul Bunloc din Brasov va aparea un minicartier cu case construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a starnit un interes imens acum un an si jumatate. Desi ANL a contractat doar 77 de imobile, constructorul, firma brasoveana SC Gotic SA, a decis sa mai construiasca si in regie proprie. Locatia ispititoare si pretul destul de avantajos - circa 45.000 euro pentru o casa cu doua dormitoare, un living si dependinte - au atras aproape 200 de contractanti eligibili.

ACUZE. Lucrarile au demarat bine. "Fundatiile au fost realizate destul de repede si peretii exteriori s-au inaltat vreo doi metri spre cer, iar dealul Bunloc a capatat treptat tenta caramizie", spune unul dintre proprietari intr-o scrisoare trimisa redactiei Jurnalul National. Insa, lucrurile s-au oprit aici. "Lipsa materialelor, a echipamentelor si, nu in ultimul rand, a muncitorilor blocheaza lucrarile, se arata in scrisoare. Proprietarii acuza constructorul de dezinteres si dezorganizare si sustin ca firma Gotic este angrenata, in paralel, in multe alte proiecte de constructii in judetul Brasov. Oamenii sunt disperati si cred ca sunt plimbati cu vorba de constructori, care schimba prea des sefii de santier pentru a nu mai avea cu cine tine legatura.

EXPLICATII. "Lucrarile la case sunt in grafic, avem de predat pana la sfarsitul anului 18 case si le vom preda", spune Ion Dinita, director general la SC Gotic SA. El recunoaste ca exista intarzieri, insa declara ca nu firma constructoare este de vina.

"Casele care trebuiau predate acum se aflau sub linia de inalta tensiune si Electrica nu a avut bani pentru a incepe lucrarile. Am chemat proprietarii si le-au propus schimbarea locatiei, insa acestia au refuzat. Nu inteleg de ce acum ne reclama", explica Dinita. Pe de alta parte, constructorul sustine ca a avut motive serioase sa dea afara sefii de santier.

"Pe unii i-am prins beti, pe altii cu afaceri necurate", sustine directorul de la Gotic. El mai spune ca aproape toti beneficiarii au solicitat modificari fata de proiectul original si asta a intarziat lucrarile.

UTILITATI. Toata lumea este de acord ca cea mai mare problema este legata de utilitati. Locul nu este racordat inca la apa, canalizare, electricitate si gaz. Doar imensele gropi sapate de buldozere in urma cu patru-cinci luni indica faptul ca utilitatile sunt pe drum. Consiliul Local Sacele este cel care trebuie sa asigure fondurile pentru canalizare si apa, insa nu are bani.

"Circa 80 la suta din aceste lucrari le-am facut pe banii nostri. Inca nu am primit banii de la Consiliul Local Sacele. Am decis sa mai luam un credit de la banca si sa continuam lucrarile, pana ce bugetul local va fi rectificat", explica Dinita.

In timp ce ANL, constructorul si Consiliul Local cauta banii pentru introducerea utilitatilor, beneficiarii asteapta sa se mute in case. Unii platesc chiar si rate la banca pentru creditul ipotecar contractat.

EXPLICATII

"Am angajat un credit si pana la 15 noiembrie dorim sa fie gata utilitatile, iar pana la sfarsitul anului sa predam cele 18 case" - Ion Dinita, director general la SC Gotic SA

CE SPUNE AGENTIA NATIONALA PENTRU LOCUINTE

La Sacele, ANL are contractate 77 de imobile, aflate in diverse stagii de executie si care trebuie finalizate treptat pana in anul 2006, spun reprezentantii ANL. "In decembrie trebuie predate 16 case, insa constructorul a semnat acte de decalare a termenului pentru sase case si este in curs de a mai semna si cu alti beneficiari", a declarat Lucian Scarlat, seful serviciului urmarire, decontare din cadrul ANL. Concret, nu sunt gata decat doua case, care insa nu au utilitati. Deocamdata, ANL nu se gandeste sa rezilieze contractul cu firma Gotic SA cu toate ca "a fost notificat de doua ori pentru ritmul scazut in care se construieste". Cu toate astea, daca se forteaza putin sunt in grafic, opineaza Scarlat.

O problema pe care o recunosc si reprezentantii ANL este cea a utilitatilor. "Canalizarea si apa intra in sarcina Consiliului Local Sacele, care spune ca nu are bani", declara Scarlat. El adauga ca ANL a facut nenumarate demersuri, insa apa s-a oprit la 200 de metri de santier, iar canalizarea este facuta numai in proportie de 60-70 la suta.
×
Subiecte în articol: economic case