x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şapte bănci din UE sunt vulnerabile

Şapte bănci din UE sunt vulnerabile

28 Iul 2010   •   00:00

Toate băncile străine care au operaţiuni în România au trecut testele de stres care s-au desfăşurat săptămâna trecută în 20 de state ale Uniunii Europene. Există însă o singură excepţie: ATEbank. Banca elenă ATEbank ar fi avut nevoie de 242,6 milioane de euro pentru aducerea ratei adecvării capitalului la nivelul de 6% în cazul celui mai pesimist scenariu analizat. Fără nici o intervenţie, banca ar avea în cel mai pesimist scenariu o rată de adecvare de 4,36%. Ministrul Finanţelor, George Papaconstantinou, a declarat că ATEbank, banca de stat care nu a trecut testul, va trebui să prezinte un plan de consolidare a capitalului până la sfârşitul anului, iar Guvernul va ajuta instituţia dacă investitorii vor refuza să contribuie. ATEbank a anunţat că va începe procedurile pentru o majorare de capital prin emisiune de acţiuni noi.

Evaluarea nu a fost trecută de Hypo Real Estate Holding (Germania), ATEbank (Grecia) şi cinci case regionale de economii din Spania.
Banca Centrală Europeană a recomandat băncilor care nu au trecut testele să-şi majoreze capitalul de pe pieţe sau să recurgă la ajutor guvernamental, arătând totodată că rezultatele "reprezintă un important pas înainte în susţinerea stabilităţii sectorului bancar din UE şi zona euro".

Pe de altă parte, investitorii şi analiştii se aşteptau la rezultate mai slabe în urma testelor de stres efectuate în sistemul bancar european şi susţin că este posibil ca şi criteriile şi scenariile luate în considerare de autorităţi să fi fost prea indulgente. "Volumul de capital necesar este cu mult mai scăzut decât se aştepta piaţa. Pare un rezultat superficial dacă ţinem cont de temerile legate de pierderile care ar putea fi cauzate de criza datoriilor de stat", spune Mike Lenhoff, chief strategist la Brewin Dolphin Securities Londra, care administrează active de 33 miliarde de dolari. Nu e singura opinie de acest fel. "Rezultatele astea nu insuflă deloc încredere. Testele au fost desfăşurate în aşa fel, încât majoritatea băncilor să treacă. Eu nu percep din aceste teste că sistemul bancar este stabil", spune strategul-şef al TCW Group Los Angeles, Komal Sri-Kumar, care administrează active de 118 miliarde de dolari.

Potrivit autorităţilor financiare din UE, cele şapte bănci cu probleme au nevoie de un capital suplimentar de 3,5 miliarde de euro. Suma este cu mult sub cea pe care o estimau analiştii economici. Ei se aşteptau ca testele autorităţilor UE să evidenţieze un necesar de finanţare în plus pentru băncile europene, cuprins între 30 şi 90 miliarde de euro.
Însă mai mulţi oficiali europeni au declarat că rezultatele testelor de stres subliniază stabilitatea sistemului financiar din Europa şi au respins totodată afirmaţiile criticilor, care susţin că testele au fost prea indulgente. Preşedintele Consiliului European de Stabilitate Financiară, Mario Draghi, a declarat, într-un comunicat, că "acest exerciţiu reprezintă o contribuţie importantă la consolidarea încrederii în sistemul bancar european şi în creşterea rezistenţei şi puterii sistemului financiar global", a arătat Draghi.

×
Subiecte în articol: economic