x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scade prețul petrolului din cauza îngrijorărilor legate de China

Scade prețul petrolului din cauza îngrijorărilor legate de China

de Redacția Jurnalul    |    09 Aug 2023   •   10:00
Scade prețul petrolului din cauza îngrijorărilor legate de China

Prețul petrolului a scăzut miercuri dimineață în Asia, deoarece îngrijorările legate de reducerea cererii din partea Chinei, principalul importator de țiței, au crescut după datele negative privind comerțul și inflația, scrie Reuters.

Îngrijorările privind reducerea cererii din partea Chinei au depășit temerile legate de înăsprirea ofertei ca urmare a reducerilor de producție efectuate de Arabia Saudită și Rusia.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 15 cenți, sau 0,2%, la 86,02 dolari pe baril până la ora 0320 GMT. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) s-a situat la 82,75 dolari pe baril, în scădere cu 17 cenți, sau 0,2%.

Ambele contracte au câștigat aproape un dolar în ziua precedentă.

„Prețul petrolului se luptă să crească în continuare din cauza îngrijorărilor persistente legate de o redresare lentă a economiei chineze și a cererii de combustibil”, a declarat Chiyoki Chen, analist șef la Sunward Trading.

„De asemenea, având în vedere îngrijorările legate de reducerea cererii în Statele Unite și în Europa din cauza unei serii de majorări ale ratelor dobânzilor, creșterea piețelor petroliere pare să fie limitată”, a adăugat el, prezicând că WTI se va tranzacționa în intervalul 75 - 85 de dolari pe baril în cursul acestei luni. Ambele repere au înregistrat săptămâna trecută a șasea creștere săptămânală consecutivă, cea mai lungă serie de câștiguri din perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022, ajutate de o reducere a ofertelor OPEC+ și de speranțele de stimulare pentru o redresare a cererii de petrol în China.

Datele privind inflația din China au arătat miercuri că indicele prețurilor de consum a scăzut în iulie, în primul declin anual din februarie 2021, confirmând trecerea economiei în deflație, pe măsură ce redresarea sa după pandemie a continuat să stagneze.

Stocurile de țiței din SUA au crescut cu 4,1 milioane de barili săptămâna trecută, potrivit unor surse din piață care citează cifrele Institutului American Petroleum de marți. Aceasta a fost o creștere mai mare decât se așteptau analiștii intervievați de Reuters.

Datele guvernamentale americane privind stocurile sunt așteptate miercuri.

Între timp, un raport lunar al Administrației americane pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a estimat marți că producția de țiței din SUA va crește cu 850.000 de barili pe zi (bpd) până la un nivel record de 12,76 milioane bpd în 2023, depășind ultimul vârf de 12,3 milioane bpd din 2019.

Prețurile la țiței au crescut din iunie, în principal din cauza reducerilor producției Arabiei Saudite, precum și a creșterii cererii globale, a precizat EIA.

Primul exportator mondial, Arabia Saudită, și-a prelungit săptămâna trecută reducerea voluntară a producției de 1 milion de bpd până la sfârșitul lunii septembrie, adăugând că aceasta ar putea fi prelungită dincolo de această dată. Rusia a declarat, de asemenea, că va reduce exporturile de petrol cu 300.000 bpd în septembrie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pret petrol scade