Valoarea euro urmeaza de cateva luni o traiectorie descendenta in raport cu dolarul /se apropie de pragul de 1,20/, in contextul preocuparilor legate de perspectivele economice ale zonei euro, insa in mod paradoxal aceasta situatie ar putea salva uniunea monetara, considera unii specialisti ai Commerzbank.
'Euforia de la sfarsitul summitului european /sfarsitul lunii iunie/ s-a transformat in scepticism privind soarta monedei unice si euro se afla acum sub o presiune mai puternica din partea altor monede decat in urma cu doua saptamani', explica surse ale Commerzbank, citate de AFP.
Cursul euro a crescut pentru o scurta perioada de timp dupa anuntul liderilor europeni privind aplicarea pana la sfarsitul anului a unui mecanism care sa permita o recapitalizare directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Fondului de ajutorare pentru stabilitate financiara /FESF/ si al Mecanismului European de Stabilitate /MES/.
In fata unor preocupari sporite privind sanatatea sectorului bancar in Spania, a economiei acestei tari, dar si a Italiei, moneda unica europeana s-a depreciat cu 4 puncte in raport cu dolarul american, ajungand vineri la 1,2163 dolari, cel mai slab nivel de la 29 iunie 2010.
'Piata anticipeaza o cadere a euro sub pragul 1 euro=1,20 dolari', noteaza Kathleen Brooks, analist la Forex.com - ceea ce pentru unii experti nu este neaparat o veste foarte proasta, comenteaza AFP.
'Pare evident ca un euro puternic devalorizat ar putea permite de fapt salvarea lui', sustin specialisti ai bancii americane de afaceri Merrill Lynch.
In opinia respectivilor experti, o depreciere semnificativa a euro in raport cu dolarul ar permite compensarea unei mari parti a pierderilor provocate de scaderea competitivitatii unor tari precum Italia in comparatie cu SUA, dupa crearea monedei unice europene.
In principal, devalorizarea euro ar permite consolidarea competitivitatii exporturilor in doua din cele mai mari economii ale zonei euro: Germania si Franta - si ceea ce ar fi un veritabil balon de oxigen pentru relansarea economica a ambelor tari.
O scadere cu 10% a cursului de schimb al monedei europene unice in raport cu alte devize, nu doar cu dolarul, ar insemna de fapt o crestere economica de 0,7 puncte in zona euro.
Aceasta posibilitate nu trebuie insa supraestimata, tinand cont de faptul ca efectele intr-o astfel de situatie se resimt in cel putin sase luni, a declarat pentru AFP Michel Martinez, economist sef pentru zona euro al Société Générale.
In special, 'nu trebuie pierdut din vedere ca motivul deprecierii monedei unice, respectiv datoriile, care au determinat majoritatea guvernelor sa adopte masuri de austeritate cu un impact profund negativ asupra cresterii economice', a insistat sursa citata.
China, care a ajutat uniunea monetara dupa declansarea crizei, in special prin achizitionarea de euro pentru diversificarea rezervelor sale valutare, s-ar putea afla in imposibilitatea de a sustine aceasta traiectorie din cauza unei diminuari a exportului chinez in tari europene si a incetinirii ritmului de crestere in cea de-a doua economie a planetei.
In concluzie, o depreciere a euro sub 1,15 dolari ar fi temporara, deoarece presiunile asupra monedei americane s-ar putea accentua, inaintea alegerilor prezidentiale si in contextul incertitudinii politice si economice generata de acestea, conchide Kathleen Brooks.