x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandal fals - Seres dezamorseaza "bomba" elvetiana

Scandal fals - Seres dezamorseaza "bomba" elvetiana

de Florina Zainescu    |    06 Feb 2006   •   00:00
Scandal fals - Seres dezamorseaza "bomba" elvetiana

Contractul de un miliard de euro incheiat pe baza acordului de cooperare economica romano-elvetian nu exista. Ministerul Economiei nu a prezentat Guvernului un proiect de act normativ care sa faca referire la un astfel de contract.

Acordul din 16 iunie 2005 privind cooperarea dintre Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si Departamentul Federal al Afacerilor Economice al Confederatiei Elvetiene este un document general, care are ca scop promovarea proiectelor economice si atragerea investitiilor straine in Romania. "Acordul nu face referire la sume, la companii sau la asa-zisul contract de un miliard de euro. Nu apare mentionat numele firmei VaTech si nu se face referire la proiectele de la Portile de Fier, contractele pentru acestea fiind incheiate inainte de preluarea mandatului de catre mine", a declarat ieri Codrut Seres, ministrul Economiei. El a pus la dispozitia presei textul acordului - in limba romana si engleza - pentru a pune capat speculatiilor.

REALITATE. Mai mult, MEC nu a pregatit si nu a prezentat in Guvern nici un act normativ care sa prevada incheierea unui contract de un miliard de euro in baza acestui act. "Suma de un miliard de euro reprezinta o simpla speculatie, o fabulatie", a subliniat Seres. El a raspuns astfel acuzatiilor facute de presedintele Basescu la intoarcerea din vizita in Ucraina, care vorbea de o ordonanta care, din greseala, le dadea "unor elvetieni contracte de vreun miliard de euro". Acordul nu a produs nici un efect pana acum, nici una dintre companiile din portofoliul MEC neincheind contracte de atribuire in baza acestuia. Oricum, in urma unui ordin al ministrului Economiei emis la jumatatea lui 2005, aceste firme trebuie sa respecte Legea achizitiilor publice. "Ca atare, orice afirmatii privind existenta unui asa-zis contract sau act normativ care sa permita incheierea unui asa-zis contract de un miliard de euro, prin incalcarea legislatiei privind achizitiile publice, sunt pure inventii", a concluzionat Seres.

DEMISIE
Directorul general al Directiei Cooperare Internationala Sinteza si Investitii, Cristian Istodorescu, si-a dat demisia la data de 30 ianuarie. Gestul acestuia a intervenit dupa ce o eroare de traducere in textul acordului a starnit polemici legate de legalitatea acestuia. Formularea "single tendering" a fost transpusa in limba romana intr-un mod impropriu, ca "oferta unica", si nu cu intelesul sau corect, "o singura licitatie/o singura sesiune de ofertare", conform practicilor internationale.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat, saptamana trecuta, ministrului Economiei sa suspende aplicarea acordului pentru a aduce clarificarile necesare, astfel incat sa nu existe nici o interpretare contrara legislatiei achizitiilor publice prin licitatie. Ulterior, presedintele Basescu a declarat ca angajatii MAI trebuie sa verifice actele normative emise de Guvern in ultimii zece ani, deoarece multe dintre acestea au fost date "in folosul grupurilor de interese nelegitime".

×
Subiecte în articol: economic