Criza alimentară mon-dială ia proporţii. Băncile centrale ale statelor lumii caută măsuri pentru a contracara fenomenul la un forum desfăşurat la Basel, în Elveţia.
Criza alimentară mon-dială ia proporţii. Băncile centrale ale statelor lumii caută măsuri pentru a contracara fenomenul la un forum desfăşurat la Basel, în Elveţia.
Băncile centrale au puţine instrumente la dispoziţie pentru a contracara problema creşterii preţurilor la alimente în ultima perioadă, au precizat reprezentanţii principalelor bănci centrale, participanţi la forum. Erkki Liikanen, guvernatorul băncii centrale finlandeze, a precizat că preţurile la mîncare nu sînt numai o grijă în privinţa inflaţiei, ci chiar şi pentru standardele de viaţă în multe state aflate în curs de dezvoltare. În China, majorarea preţurilor la mîncare a dus la o inflaţie de aproape 8% în primele trei luni ale anului 2008, maximul ultimilor 12 ani. În Singapore, inflaţia a ajuns la 6,7%, maximul ultimilor 26 de ani.
Soluţii. La nivel global, problema este cu atît mai importantă, cu cît SUA au avut un deficit comercial cu China de 711,6 miliarde de dolari în 2007 şi au un surplus comercial de 19,5 miliarde de dolari. În statele sărace, precum Haiti, Somalia, Camerun, Filipine, au avut loc revolte legate de preţul mîncării. George Bush a propus recent un plan de alocare a 770 de milioane de dolari pentru a opri criza alimentară. În România, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), inflaţia anuală a fost de 8,63% în luna martie, cele mai mari contribuţii avîndu-le scumpirea accentuată a serviciilor, alimentelor şi combustibililor. În Parlament există o iniţiativă pentru reducerea TVA la alimente de la 19% la 5%. Proiectul a trecut de Senat şi va fi dezbătut în Camera Deputaţilor.