x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri în lanţ, inflaţie şi şomaj

Scumpiri în lanţ, inflaţie şi şomaj

28 Iun 2010   •   00:00

Creşterea TVA de la 19% la 24%, decisă sâmbătă de Guvern, va fi preluată în preţurile alimentelor, care vor creşte cu minimum 5%, şi va duce în acelaşi timp la creşterea exponenţială a evaziunii fiscale, avertizează producătorii din industria alimentară.

"Toate preţurile din industria alimentară vor creşte cu cel puţin 5%. Acum avem cel mai mare TVA din Europa la industria alimentară", a declarat Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta. El a adăugat că majorarea TVA nu poate fi suportată de producători, pentru că firmele din domeniu nu au mai avut profit încă de anul trecut. "Toate taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva să le suporte, dacă nu consumatorul final? Creşterea TVA va avea ca efect majorarea preţurilor şi, implicit, scăderea vânzărilor, astfel că va creşte şomajul", a declarat Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks, citat de Mediafax.

Şi Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan, spune că preţul produselor de panificaţie se va majora cu cel puţin 5%. "Această creştere a TVA nu este un element de cost, ci o taxă adăugată, pe care nu o pot suporta producătorii, care oricum sunt la limită de cost", a afirmat Popescu.

Tot o creştere de minimum 5% va avea loc şi la carnea de pasăre. "Nici un producător nu va putea suporta această creştere de TVA pe costurile lui. Dacă nu se iau măsuri împotriva evaziunii, producătorii interni care plătesc TVA de 24% vor fi net dezavantajaţi în faţa importatorilor, care nu plătesc TVA. Tentaţia de evaziune va fi mai mare decât până acum", a arătat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

La rândul său, Valentin Blănaru, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui, spune că vor fi creşteri de preţuri pe segmentul pe care îl reprezintă de cel puţin 5%. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSI), Dragoş Frumosu, consideră că piaţa produselor alimentare se va diminua cu până la 40%. El a adăugat că efectele vor fi închi­derea unei părţi importante din societăţile de profil, care va determina creşterea ratei şomajului.

De asemenea, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede că majorarea TVA ar putea face ca aproximativ 25% din firmele din domeniu să se închidă şi să crească preţurile. "Efectul este simplu. Oamenii nu vor mai avea bani să cumpere, 25% din firme vor ceda şi şomajul şi preţurile vor creşte. Nu se va reuşi decât distrugerea firmelor care au reuşit să supravieţuiască până acum şi reducerea sumelor încasate la bugetul de stat", a afirmat Caruz.

Şi Romulus Dascălu, preşedintele federaţiei din domeniul băuturilor spirtoase, Garant, apreciază că vom asista la o explozie a preţurilor. "Va fi o inflaţie de circa 10% şi vor creşte preţurile la toate alimentele şi toate serviciile. Vor fi falimente, mai ales în rândul firmelor mici şi mijlocii", a spus Dascălu.

Deprecierea leului din cauza unei inflaţii mari este un pericol, iar, în mod teoretic, majorarea TVA la 24% ar putea duce inflaţia la 10%-12%, deşi acest scenariu nu este obligatoriu să se transpună "mot-a-mot" în practică, consideră şi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Teoretic, ar putea fi două momente din punct de vedere al efectelor asupra inflaţiei. În primul, scumpirea măr­furilor cu 5% ar duce la o in­flaţie de 10%. Pe urmă, al doilea moment ar putea determina majorarea inflaţiei cu încă două procente, din cauza panicii, lăcomiei comercianţilor etc.", a declarat Vasilescu.
"Există multe puncte care pot interveni pentru ca inflaţia să nu crească aşa de mult, dar nu este posibil să nu crească deloc", a arătat Vasilescu.

Oficialul BNR a menţionat că majorarea inflaţiei va avea influenţe asupra cursului de schimb. "Este un pericol ca o inflaţie mare să determine o depreciere a leului. Trebuie să avem grijă să nu ajungem acolo", a adăugat Vasilescu. Referitor la nivelul la care va ajunge inflaţia în urma majorării TVA, Vasilescu a spus că BNR are mai multe scenarii, dar nu a dorit să dea detalii. Consilierul guvernatorului crede că firmele au fost deliberat ajutate prin faptul că nu s-a influenţat cota unică.

BNR a fixat pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,7%. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum au înregistrat în mai o creştere lunară uşoară de 0,15%, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,28% în aprilie la 4,42% la finele lunii mai.

×
Subiecte în articol: economic