Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 99/2009, prin care au fost ratificate acordul stand-by şi scrisoarea suplimentară de intenţie încheiate de România cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost adoptată, azi, de Senat.
Senatorii au adoptat proiectul cu 57 voturi "pentru", 32 voturi "împotrivă" şi o "abţinere".
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
În cadrul dezbaterilor din Senat, preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, a cerut clarificări suplimentare în legătură cu modul în care România a utilizat banii din primele tranşe ale acordului şi modul în care acestea au influenţat evoluţia economică a României.
"România s-a angajat la un împrumut care va afecta pe viitor destinele ţării şi, din acest punct de vedere, modul de utilizare a fondurilor primite de la organizaţiile internaţionale, inclusiv de la Fondul Monetar Internaţional, trebuie să ne intereseze în cel mai înalt grad pe toţi", a declarat Greblă.
În replică, senatorul PDL Dumitru Oprea a afirmat că PSD nu trebuie să se dezice de propriile decizii, luate cât a fost la guvernare. "Astăzi se forţează nota (...), uitându-se faptul că tot procesul acesta decizional a fost unul deschis", a menţionat democrat-liberalul.
Totodată, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi a respins afirmaţiile privind amanetarea ţării şi îndatorarea generaţiilor viitoare.
"Prin acest acord noi am reuşit să reducem acest deficit şi să optimizăm modul de cheltuire a banilor. Dacă nu ar fi fost acest acord deficitul ar f fost mult mai mare", a spus el, adăugând că încheierea acestui acord a conferit credibilitate României.
Acest punct de vedere a fost respins de preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă.
"O ţară care are un acord cu FMI nu devine, prin acest fapt, foarte credibilă. Ţările în dificultate au acorduri cu Fondul Monetar Internaţional şi noi suntem una dintre aceste ţări. Acordul cu FMI nu este privit ca o mare bucurie pentru niciuna dintre ţările care intră în relaţie cu FMI. Intră de nevoie şi sunt constrânse să respecte nişte angajamente pe care, de obicei, le convin mcu FMI, dar acest acest lucru nu trebuie să ne facă să aplaudăm faptul că ţara a ajuns într-o asemnea situaţie economică încât a fost nevoie să accepte un împrumut cu FMI cu multe consiţionalităţi", a spus el.
Proiectul a fost adoptat de Senat în calitate de Cameră decizională.
Citește pe Antena3.ro