x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şerbănescu: FMI ne trimite să ne finanţăm mai scump de la privat

Şerbănescu: FMI ne trimite să ne finanţăm mai scump de la privat

09 Feb 2011   •   15:20

Noul acord preventiv pe care România îl va realiza cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şI Comisia Europeană (CE) va face România să se finanţeze mai scump, de la capitalul privat, consideră analistul Ilie Şerbănescu, fost ministru al Reformei.

“Problema cu noul acord e că este preventiv nu pentru că România nu are nevoie de bani, ci ne obligă să ne finanţăm de la sistemul privat, ceea ce va fi mai scump. Situaţia e caraghioasă”, ne-a declarat Şerbănescu.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, declara ieri într-un interviu pentru Jurnalul Naţional că prin noul acord România va economisi bani deoarece aceştia vor sta la Washington iar ţara noastră nu va mai plăti dobândă. FMI ne-a dat banii cu 4% dobândă, dar pe piaţa liberă ţara noastră se împrumută cu dobânzi în jur de 7%.

Şerbănescu vede şi impunerea liberalizării preţurilor la curent electric şi gaze naturale drept un “cadou” pentru conglomeratele energetice europene prezente în România. “Ce legătură are FMI cu lumea energetică? Doar aşa, să facă nişte cadouri către Gaz de France şI E.ON”, spune el.

În privinţa actualului acord cu instituţiile internaţionale, caracterizat duminică de preşedintele Traian Băsescu drept “un succes”, Şerbănescu precizează că acesta nu a atacat decât dezechilibrele cauzate de stat, nu şi pe cele legate de consum. “Domnul preşedinte a spus că s-a ieşit din risc. Aici operează anecdota aia că suntem stabili dar nu ştim dacă asta este stabilitatea pe care o descrie Franks. E o glumă cam reală. Creşterea economică face rău României în faza actuală, dacă 70-80% e consum. (…) Nu cred că s-au pus bazele creşterii. S-a atacat vreun dezechilibru? Doar al statului”, spune el.

Şerbănescu cere ca România să impună o suprataxă băncilor, pe modelul occidental, deoarece şi acestea ar fi vinovate de o parte din problemele economiei. “Băncile au făcut atâta rău încât ar trebui să cotizeze şi ele. Rămâne de văzut dacă să dea banii direct la buget sau într-un fond de stabilitate”, spune analistul.

×