Pentru agricultorii cu terenuri mici, există o serie de culturi agricole care se pot dovedi extrem de profitabile. Una dntre opțiuni ar putea fi și cultivarea cepei prin arpagic. Ce trebuie să știi?
Bune premergătoare pentru ceapă sunt culturile fertilizate cu îngrăşăminte organice care lasă terenul curat de buruieni, cum ar fi ardeiul, tomatele, vinetele,varza, castraveţii, dovleceii, pepenii. Nu sunt bune premergătoare mazărea şi fasolea.
Producerea arpagicului se realizează pe terenuri mai uşoare, care nu formează crustă. Odată cu arătura de bază din toamnă se încorporează şi îngrăşămintele chimice (80 kg/ha superfosfat şi 130 kg/ha sare potasică). Primăvara timpuriu când are loc pregătirea terenului se aplică şi 80 kg/ha azotat de amoniu. Modelarea terenului se face în straturi înălţate de 104 cm lăţime.
Semănatul se face după schema cu 7 rânduri pe strat, distanţate la 15 cm, folosind 1 kg sămânţă pentru 100 mp, la adâncimea de 1,5 – 2 cm. Semănătura se tasează cu tăvălugul şi se erbicidează preemergent cu Mecloran 4 kg/ha.
Lucrările de îngrijire care se aplică în timpul vegetaţiei sunt:......................
Află de pe ANTENA SATELOR tot ce trebuie să știi despre cultivarea cepei prin arpagic