x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SOCAR pune piciorul în Europa prin România

SOCAR pune piciorul în Europa prin România

04 Apr 2011   •   18:54

Compania de petrol şi gaze SOCAR, deţinută de statul azer, vrea să des­chidă 300 de benzinării în Ro­mânia, potrivit oficialilor săi. Compania a fost în carţi şi pentru preluarea rafi­năriei Arpechim.

Rovnag Abdullayev, preşedintele SOCAR, a declarat vineri că "în 2-3 ani, SOCAR plănuieşte deschiderea a 300 de benzinării sub brandul SOCAR în România". Grupul azer a mai achiziţionat 14 staţii în ţara noastră la mijlocul lunii martie. Pla­nu­rile sale de extindere sunt cu atât mai importante cu cât în 2008 SOCAR era interesată pentru prelua­rea rafinăriei Arpechim de la Pe­trom, împreună cu Oltchim. Companiile de stat din Asia Centrală au nevoie de unităţi de procesare, având producţie, dar nu şi rafinării. Recent, Petrom a anunţat că va închide rafinăria Arpechim deoarece nu a găsit un cumpărător "credibil", care să poată să suporte costurile şi să asigure lu­cră­rile de mediu în continuare. Anterior, autorităţile române anunţau realizarea unui "complex" Oltchim-Arpechim-RAFO şi însuşi fostul mi-nistru al Economiei, Adriean Vi­dea­nu, evoca posibilitatea achi­zi­ţio­nării Arpechim. În 2007 KazMunaiGaz, un alt gigant dar din Kazahstan, a cumpărat Rompetrol, care deţine rafinăria Petromidia şi o reţea de circa 450 de benzinării. Cele 300 de staţii anunţate ar pune compania azeră pe pi­cior de egalitate cu ruşii de la LukOil, care deţin şi rafinăria Petrotel. Actualmente, SOCAR are cea mai mare reţea de benzinării din Geor­gia, care va ajunge la 100 de sta­ţii în acest an. Alte şapte staţii au fost deschise în Ucraina, iar încă 17 vor fi deschise acolo până în iulie.

SOCAR este deja angrenată în proiecte energetice cu ţara noastră, fiind principalul furnizor de gaze la gazoductul Nabucco, la care parti­ci­pă şi Transgaz. De asemenea, compania doreşte realizarea a două termi­nale de gaze lichefiate, unul în Georgia şi unul la Constanţa, realizate cu Romgaz şi GOGC, compania de stat din Georgia. Prin acestea ar fi trimi­se 3 miliarde de metri cubi de gaze na­turale azere în Europa.

×