x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soros avertizează: Planul de salvare a Zonei Euro nu are şanse de reuşită

Soros avertizează: Planul de salvare a Zonei Euro nu are şanse de reuşită

de Veronica Micu    |    31 Oct 2011   •   08:50
Soros avertizează: Planul de salvare a Zonei Euro nu are şanse de reuşită

Miliardarul George Soros afirma ca linistea adusa de planul de salvare pus la punct de liderii europeni va dura maxim trei luni. Soros este de parere ca declinul Greciei nu mai poate fi oprit.

"Avand in vedere magnitudinea crizei, este prea putin si prea tarziu. Va fi liniste doar pentru ca pietele erau pur si simplu obsedate de lipsa de conducere, insa aceasta liniste nu va dura mai mult de trei luni", a declarat George Soros in legatura cu planul de la Bruxelles.

"Din nefericire", a continua Soros, "aceasta nu va fi ultima criza, deoarece problemele fundamentale nu au fost rezolvate. Este clar in acest moment ca datoria pe care Grecia a acumulat-o si o acumuleaza in continuare este nesustenabila si ca tara este, practic, insolventa".

Stergerea a jumatate din datoriile Greciei de catre banci a fost una dintre deciziile importante luate de liderii UE la summitul de la Bruxelles. Cu toate acestea, miliardarul spune ca multe banci ar putea sa nu doreasca sa participe la stergerea acestor datorii.

"Esecul in termeni de guvernanta si incapacitatea liderilor europeni in relatia cu pietele este chiar uimitoare. Trebuie sa te impui in fata pietelor, aste este ceea ce ei nu inteleg", a mai spus Soros, potrivit Daily Telegraph.

La sfarsitul acestei saptamani, Goldman Sachs a estimat ca tarile din Zona Euro se indreapta spre o "recesiune moderata".

Oficialii europeni au anuntat joi dimineata, la finalul unui summit extraordinar, masurile aprobate pentru salvarea Zonei Euro. Acestea presupun capitalizarea bancilor cu o suma ce depaseste 100 de miliarde de euro, reducerea cu 50% a datoriilor Greciei si sporirea capacitatii EFSF - Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara - pana la 1.000 de miliarde de euro, pentru protejarea statelor cu probleme precum Spania si Italia.

×