x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

06 Ian 2009   •   00:00

6 ianuarie 2009



INVESTIŢII IMOBILIARE
Segmentul office şi spaţiile comerciale sunt printre cele mai puţin riscante investiţii imobiliare în 2009. Nu însă şi afacerile cu terenuri. Spaţiile comerciale şi cele de birouri rămân sigure şi puternice pentru că au calitatea de a asigura un venit constant proprietarilor, prin închiriere, susţin analiştii imobiliari
de la EuroMetropola. Însă, succesul nu este garantat: "Amplasamentul şi calitatea chiriaşilor contribuie foarte mult la obţinerea unui câştig satisfăcător", spun analiştii. Preţul terenurilor scade, iar proprietarii  care nu sunt în criză de lichi­dităţi preferă să-şi păstreze proprietăţile şi să nu le vândă. (Daniela Ivan)

EURO TRECE DE 4 LEI
Leul s-a depreciat în prima şedinţă in­ter­­bancară din acest an, iar cursul stabilit de BNR a fost de 4,0296 lei/euro, maximul ultimilor patru ani. După deschidere cotaţiile au atins un maxim de 4,0525 lei/euro, după care cursul a revenit sub nivelul de 4,04 lei/euro, jucă­torii aşteptându-se ca banca centrală să intervină pentru a nu permite creşterea referinţei cu mult peste pra­gul de 4 lei. BNR a testat pia­ţa valutară după ora 12:30, cerând co­ta­ţii băncilor la un nivel al cursului de schimb de aproximativ 4,03 lei/euro, însă ulterior leul a continuat să se deprecieze, până la 4,05 lei/euro, spun dealerii bancari. (Daniela Ivan)

OPTIMISM MODERAT
Analiştii şi-au îmbunătăţit, în decembrie, percepţia asupra perspectivelor economiei româneşti în următoarele şase luni, comparativ cu estimările rea­lizate în luna noiembrie, potrivit unui studiu realizat de institutul german ZEW şi Erste Bank. Indicele con­diţiilor economiei a crescut în decembrie cu 17,9 puncte, la -23,6 puncte, în contextul în care 47,1% dintre analiştii intervievaţi cred că situaţia este "proastă". Totuşi, ponderea experţilor care eva­lu­ea­ză si­tua­ţia economiei Ro­mâ­niei ca fiind "bună" a crescut în decembrie cu 21,1 puncte, la 23,5%, în timp ce 29,4% din analişti consideră că situaţia este normală.

CULMEA CREDITULUI
O şomeră din statul american Arizona, cu datorii uriaşe, a primit, în 2007, un credit ipotecar de 103.000 de dolari. Împrumutul a fost garantat cu o casă în stare deplorabilă, considerată de autorităţile locale "inadecvată pentru a fi locuită de om", scrie WSJ. Firma care a acordat creditul a pasat apoi împrumutul către Wells Fargo, care a vândut, apoi, pachetul de ipoteci către o divizie a HSBC Holdings. Scoasă pe piaţă de bănci după intrarea clientului, şomer, în imposibilitate de plată, casa a fost cumpărată la finele anului trecut de vecini pentru 15.000 de dolari. Ei doresc să o demoleze pentru a-şi extinde locuinţa.

×
Subiecte în articol: economic