x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

24 Ian 2009   •   00:00

24 ianuarie 2009



600 DE MILIARDE  DE DOLARI
Scăderea din 2008 a valorii activelor deţinute de fondurile speculative la nivel global potrivit Morgan Stanley. Anul acesta e aşteptată o pierdere de 450 de miliarde de dolari

MĂSURI ANTICRIZĂ
Bursa de la NewYork a redus nivelul capitalizării minime necesare pentru listarea companiilor, de la 25 milioane de dolari la 15 milioane de dolari, ca urmare a volatilităţii extreme şi a declinului generalizat al cotaţiilor acţiunilor. Noua reglementare va intra în vigoare de la 22 aprilie şi are ca scop evitarea unui proces masiv de delistare, ca urmare a crizei creditelor, se arată într-un comunicat al companiei. Conducerea NYSE, cea mai mare bursă din lume după capitalizare, a precizat că numărul acţiunilor în pericol de a fi delistate este semnificativ mai mare decât în mod normal. NYSE a delistat peste 50 de companii anul trecut.

PROCES
Retailerul de mobilă Mobexpert, controlat de omul de afaceri Dan Şucu, a dat în judecată compania Kika, pentru încălcarea dreptului de proprietate industrială, prin folosirea unui slogan protejat de compania românească. "Sloganul este înregistrat la OSIM. Iar ei, din toate sloganurile din lume, l-au ales tocmai pe acesta", a declarat Şucu. Potrivit avocatului Alexander Popa, care reprezintă interesele Mobexpert, retailerul austriac utilizează sloganul "Mii de idei pentru amenajarea dormitorului", foarte apropiat cu cel folosit de Mobexpert - "Mii de idei frumoase care nu sunt neapărat scumpe". Kika nu a făcut încă un comentariu.

DOBÂNZI
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va analiza dacă dobânzile înalte negociate la depozitele cu sume mari constituie o problemă, a declarat preşedintele asociaţiei, Radu Gheţea. El a mai arătat că aceste practici nu au fost discutate nici cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României. După declanşarea crizei financiare în România, băncile au negociat dobânzi mult mai înalte decât practicau anterior la depozitele cu sume foarte mari, de regulă peste sute de mii sau milioane de euro. Potrivit Ziarului Financiar, unele bănci oferă dobânzi la depozitele în lei negociate de peste 25% pe an.

×
Subiecte în articol: economic