x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Iul 2010   •   00:00

27 iulie 2010



BRANDUL DE LA SHANGHAI
Brandul turistic al României va fi lansat joi la Shanghai, cu ocazia zilei naţionale a României la Expoziţia Mondială 2010. La eveniment vor participa miniştrii Elena Udrea şi Teodor Baconschi şi foştii mari sportivi Nadia Comăneci, Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi. Cu acest prilej vor fi prezentate noul logo şi noul slogan sub care România vor fi promovată ca destinaţie turistică în următorii ani. Caracteristicile brandului vor fi subliniate prin recitalul lui Gheorghe Zamfir. Crearea şi promovarea brandului turistic, finanţate din fonduri europene, fac parte dintr-un proiect de promovare a potenţialului turistic al României, pentru care sunt alocate 75 milioane de euro până la finalul anului 2013.

CERERE REDUSĂ
Cererea insuficientă reprezintă principala cauză de limitare a activităţii din industrie şi construcţii, alţi factori restrictivi fiind blocajul financiar şi impactul semnificativ al ajustărilor fiscale intrate în vigoare în iulie. "Circa 43% din companiile industriale şi 58% din numărul total al operatorilor din construcţii indică deficitul de cerere drept principala cauză de limitare a activităţii. O influenţă restrictivă continuă să exercite şi blocajul financiar, incidenţa acestui factor fiind mai mare în construcţii - pondere de 35% faţă de 17% în industrie", se arată în sondajul de conjunctură publicat luni de BNR.

CRESC RESTANŢELE
Creditele restante au crescut în primul semestru cu 67%, la 13,6 miliarde de lei, majorându-şi ponderea în total împrumuturi de la 4,05% la 6,4%, potrivit datelor publicate de BNR. Ca valoare, creditele restante erau la finele lunii iunie cu 5,4 miliarde de lei mai mari decât nivelul din decembrie 2009 şi cu 992 milioane de lei peste soldul din mai. Ponderea restanţelor în total împrumuturi s-a situat la finele anului trecut la 4,05%, în creştere deja de la doar 1,4% în decembrie 2008, şi a urcat treptat în primele şase luni din 2010. Împrumuturile restante în valută depăşesc ca valoare creditele în lei cu întârzieri la plată de cel puţin o zi.

×
Subiecte în articol: economic